Lezing Martin Stolk.

Op 31 januari hadden we de lezing van ‘hobby- historicus’ Martin Stolk over de geschiedenis van Zeeuws-Vlaanderen met nadruk op de geschiedenis van Terneuzen.

Van Vera de Ridder hadden we eerder de tip gekregen eens contact op te nemen met Martin omdat hij zulke lezingen kan geven. Nou dat is zeker het geval!

Dat het onderwerp velen  aanspreekt zagen we meteen aan de opkomst : maar liefst 40 leden kwamen die avond naar de lezing.

En we wisten het eigenlijk al, maar wat is er veel gebeurd in onze streek:  overstromingen, oorlogen en afbraak maar ook inpolderingen, opbouw en Zeeuws-Vlamingen die landelijke bekendheid kregen.

Van de Meester van der Heijden groeve ging de lezing  naar de zoutwinning en van de eerste vermelding van ‘Ter Nose’ in 1325 naar de komst van o.a. de NSM (huidige Yara), Dow en Philips.

Tussendoor allerlei weetjes: weet u bijvoorbeeld dat de Leeuwtjes afkomstig zijn uit een Spaans kasteel? En dat Jacob Cats zijn fortuin heeft vergaard door de inpolderingen rondom Groede?

Ook Axel kwam aan bod: de klederdracht en beelden van Axel in oude ansichten.

De muziek bij de PowerPoint zorgde dat de aandacht geen moment verslapte en wie had dat gedacht: aan het eind nodigde Martin ons uit het Zeeuws Vlaamse volkslied mee te zingen.

Hadden we dat vooraf geweten hadden we wel even geoefend .

 

Martin Stolk geeft regelmatig rondleidingen door Terneuzen en op het moment is hij bezig met het schrijven van een boek over Petrus Hondius.