Het Voedselplatform.

Op 28 februari heeft Corrie Kalisvaart voor ons een avond over voedsel verzorgd, waarbij de nadruk lag op duurzaamheid. Duurzaamheid bij de productie van het voedsel, maar ook bij de consumptie.

Het was wel even een spannend begin van de avond, want wat kan een laptop soms toch voor verrassingen zorgen J . Corrie moest noodgedwongen improviserend  beginnen zonder beelden erbij, maar gelukkig wist Linette uiteindelijk het beeld op het scherm te krijgen!

Corrie begon met een presentatie over het eigen bedrijf en hoe de geteelde gewassen verder verwerkt worden. Zo vertelde ze o.a. dat van  suikerbieten niet alleen suiker wordt gemaakt, maar ook de papieren zak waar de suiker in verpakt zit.

Na de presentatie besproken we in vier aparte groepjes verschillende stellingen, zoals ‘een plantaardig eetpatroon is beter voor de wereld en onszelf’ of  ‘lokaal geproduceerd voedsel is een gezond en duurzaam alternatief voor voedsel van de wereldmarkt’.

Ook stonden we erbij stil wat we zelf kunnen bijdragen op het gebied van duurzaamheid en milieu, zoals minder vlees eten en geen voedsel verspillen.

We eindigden  de avond met een pubquiz, met allerlei weetjes over voedselproductie en -consumptie en aanverwante zaken.

Wist u bijvoorbeeld dat in 2021 zo’n 46.000 vrouwen werkten in de landbouw, voornamelijk op familiebedrijven? En dat in Nederland slechts 3,9 % van de landbouwgrond gebruikt wordt voor biologische landbouw?

Zo hadden we aan het eind van de gezellige avond allemaal (28 aanwezigen) weer een beetje meer kennis opgedaan over ons voedsel en de huidige veranderingen die gaande zijn bij de productie ervan.