Culturele uitstapjes

Leden van onze vereniging die zijn geïnteresseerd in Kunst en Cultuur kunnen zich aansluiten bij de interessegroep Kunst- en Cultuur van onze afdeling.

Per seizoen worden, in ieder geval, 2 excursies georganiseerd steeds door twee of drie leden van deze groep. Dit levert interessante excursies op en daarnaast vaak reacties als: ‘Wat was het leuk om dit samen te organiseren’.

Een stadswandeling, een bezoek aan een museum of een combinatie van beide. Op stap met de trein of met auto's, in eigen stad of wat verder weg. Wat het ook is, er is ook altijd gelegenheid om gezamenlijk op een terras, in een museum of restaurant een drankje te nuttigen.                                                    

Wilt u meer weten of wilt u zich aanmelden, neem dan contact op met: Reiny van Ek telnr.: 0521 - 516 929

---------------------------------------------------- 

Korte verslagen van excursies van de afgelopen jaren

Op 3 mei 2023 ging de excursie naar de museumboerderij de Karstenhoeve aan de Larijweg in Ruinerwold. 25 vrouwen waren deze zonnige dag van de partij, een mooie groep.
De Karstenhoeve was eigendom van een rijke familie, Karsten. De boerderij is gebouwd rond 1600. De familie Karsten woonde hier van 1685 tot 1841. In 1953 werd de boerderij aan de gemeente Ruinerwold verkocht. De toenmalige burgemeester zag wel in dat het zonde was zo’n oude boerderij af te breken en dat deze erg geschikt was om er een museum van te maken. De gemeente is nu nog eigenaar maar er is een stichting opgericht om de verdere exploitatie te regelen. Er zijn veel vrijwilligers om het onderhoud, schoonmaak, rondleidingen en andere evenementen te regelen.
Eén van deze vrijwilligers, Gerard Slomp vertelde ons met veel humor  wat er in het achterhuis voor gereedschappen gebruikt werden. Ook in de schuur staan koetsen en andere voertuigen waar hij over vertelde. En natuurlijk over het varken aan de ladder.
In het rijk versierde voorhuis ging een vrijwilligster met ons mee en liet ons de rijkdommen van de familie zien. Er is nog veel van de originele inrichting te zien. Ook spreekwoorden kwamen regelmatig langs, die komen vaak van de boerderij en het dagelijks leven leven.          De zolder was ingericht met een tentoonstelling van oud kinderspeelgoed. Op de deel dronken we koffie met een plak perencake, lekker.
Het is teveel om op te noemen maar een bezoek is zeker de moeite waard. Ook leuk om met kinderen te bezoeken op speciale kinderdagen. In oktober is er een perenboomveiling, een grote gebeurtenis, waar men op een perenboom kan bieden en dan mag je 12 uur de peren van deze boom plukken.

----------------

Op maandagmiddag 7 november 2022 is een bezoek gebracht aan Textielmuseum Hawar, van Harm Harms en Meinie Wardenier, in Oldeberkoop met 15 personen. Dit instituut was bij veel deelnemers onbekend. Na de thee bekeken we een dia presentatie over de werkzaamheden en werd uitleg gegeven over de diverse werkzaamheden en cursussen die hier plaatsvinden. We konden rondkijken bij een expositie en diverse matereialen bewonderen. De excursie werd afgesloten met een verfdemonstratie.

----------------   

Op dinsdagmiddag 10 mei 2022 is een bezoek gebracht aan het Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht in Zwartsluis. Dit museum is opgericht in 1956 en sinds 2012 gevestigd in Sluusport in het centrum van Zwartsluis. Er waren o.a. opgezette vogels te zien, en een expositie van streekgebonden ambachten, klompen en de borstelmakerij van de fa. Maandag.    

-------------                  

Op maandagmiddag 4 november 2019 is een bezoek gebracht aan villa Rams Woerthe. Het museum was deze middag speicaal voor onze Kunstgroep geopend. Mevrouw Osinga gaf een lezing over de vereniging Hendrick de Keijser, sinds 2016 eigenaar van de villa. Daarna was er een audiotour door de villa. Leuk dat ook achter kastdeuren en in lades kan worden gekeken. Je bent als het ware op bezoek bij de familie Tromp Meesters.
21 leden hebben deelgenomen, de organisatie was in handen van Annne-Mieke van Gelooven en Tine Timmerman.

------------- 

Op woensdag 2 oktober 2019 is er een extra excursie geweest naar het Stadsmuseum in Steenwijk. Daar werd met zeventien vrouwen de tijdelijke tentoonstelling van  ESKAF aardewerk bezocht. De gids vertelde hier over, maar ook andere onderdelen van het museum bracht hij onder de aandacht. Ook werd een korte film over de historie van de stad vertoond. 
Na een uur ging het gezelschap naar restaurant De Heren van de Rechter waar een consumptie werd besteld en in groepjes van vier of vijf personen de kelder met zijn gangenstelsel werd bezocht dat deels doorloopt tot onder de Markt en wellicht vroeger nog langer is geweest. Interessant om ook dit eens te kunnen zien.

-------------- 

Op donderdag 23 mei 2019 was de voorjaars excursie. Veertien 14 vrouwen gingen naar Langoed Anningahof in Zwolle. Dit is een beeldenpark waar jaarlijks wisselende exposities plaatsvinden. Er was een hartelijke ontvangst met koffie en thee waarna we in groepen het mooi ingerichte park konden bekeken. Tot slot werd er in het zonnetje op het terras nog genoten van een drankje. Deze middag werd georganiseerd door Gerrie Gras en Sieny Ordelman.

---------------