vuurlinie weesp

Op woensdag 8 mei gingen we met 12 vrouwen met de trein naar Weesp. De weervoorspelling was heel slecht. Iedereen had zich dik aangekleed en paraplu’s in de aanslag. Uiteindelijk viel het reuze mee met het weer. De regen viel mee, het onweer hebben we niet gehad maar wel behoorlijk koud.

De vaartocht over de vecht begon met koffie in café ’t Helletje en daarna konden we via de aanlegsteiger instappen in de “ Vuurlinie”.

De Vuurlinie is een lookalike van de karakteristieke houten huizen in de voormalige vuurlinie langs de Utrechtseweg. Hier heeft de boot ook haar naam aan te danken.

In alle vestingstadjes in Nederland kom je dergelijke huisjes tegen. De huisjes waren van hout zodat ze snel afgebroken konden worden als de vijand naderde.

Nadat we een half uurtje over de Vecht hadden gevaren kwamen we aan bij Fort Uitermeer.

Fort Uitermeer was onderdeel van de Oude- en de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor de verdediging van Holland. Na de tweede wereldoorlog waren de forten overbodig geworden.
Het heeft nu een recreatieve functie met een wandelroute, een restaurant en een klein theater en veel vleermuizen en vogels.

Daar krijgen een leuke rondtoer over het eiland en zien daar het torenfort, kanonremisie, plofhuisjes en kruitmagazijnen. Het was een prachtig eiland waar ook de vogels uitbundig aanwezig waren met hun getjilp.

Na het leuke vaartochtje hadden we een echte kroeglunch – gehaktballen, kroketten, uitsmijter en kippensoep met wit brood en margarine- in bij ’t Helletje.

Via onderstaande link kom je wat meer te weten over het fort uitermeer

https://www.uiteraarduitermeer.nl/