rondwandeling zaandam

Om 10 uur afgesproken met zijn allen bij station noord om daar bus 392 richting Zaandam te nemen, We waren vrij snel in het centrum dus nog tijd voor koffie met vlaai.

Paul Carree, onze rondleider, kwam ons daar ophalen.

Paul heeft ons tijdens de wandeling langs de Zaanse huisjes alles verteld over de houtskeletbouw, de Zaanse kleuren, de verschillende windvanen en over de moderne houtbouw.

Ook over het Inverdan project van architect Sjoerd Soeters.

Soeters heeft het winkelcentrum van Zaandam weer nieuw leven ingeblazen Het stadhuis en het Inntel hotel met het uiterlijk van gestapelde houten huisjes zetten Zaandam weer op kaart.

Kortom: we hebben het oude en nieuwe Zaandam geproefd.

Czaar peterhuisje is een oudste houten huizen van Nederland. In dit huisje logeerde de Russische tsaar Peter de grote in 1697.

Als we het gaan bekijken hebben we allemaal last van evenwichtstoornis, zo scheef staat het huisje. Er waren ook een Russisch gezin op bezoek en daar hebben we door middel van de beheerster van het museum mee 'gesproken'. Met dien verstanden dat deze dame een aantal woorden in zijn oor fluisterde en het inderdaad de vertaling in het Russisch bleken Nederlandse woorden te zijn. Een fantastische dag.

Door onderstaande link te openen kan je nog wat meer lezen over het Czaar Peterhuisje

https://nl.wikipedia.org/wiki/Czaar_Peterhuisje