rondleiding ndsm-werf

Vandaag met 14 dames met de metro en ndsm pont naar de NDSM-werf voor een rondleiding over de werf met kunstenaar Eva Klee.

De NDSM, Nederlandse dok en scheepsbouwmaatschappij, werd wereldwijd gezien als zeer succesvol en vooruitstrevend bedrijf in de scheepvaartwereld. De NDSM was een van de grootste en modernste scheepsbouwwerven ter wereld. Een bedrijf waar veel innovaties zijn bedacht die nu nog steeds in de scheepsbouw en scheepsreparatie worden toegepast. Maar in de jaren ’70 raakt de NDSM in de problemen door de oliecrisis, politieke spelletjes, concurrentie: in 1984 sluit ze haar deuren.

De reusachtige NDSM Scheepsbouwloods is een kunststad, een culturele broedplaats met ca. 80 ateliers. De andere delen in de loods worden verhuurd voor filmopnames, fotoshoots, dans-, muziek en theatervoorstellingen, exposities, veilingen, bedrijfs- en dancefeesten, markten, congressen enz.

We hebben een kijkje mogen nemen in het atelier van Eva. Zij heeft daar weefgetouwen staan waarop ze o.a. prachtige sjaals maakt.

https://www.metdehandgeweven.nl/

Na de rondleiding hebben we heerlijk geluncht bij Pllek op de NDSM-werf.

Toen moesten we weer naar huis en wist je dat je met 14 personen toch nog op de verkeerde pont kunt stappen? We hebben heen en weer gevaren van de NDSM-werf naar de Tasmanstraat, terug Distelweg, Tasmanstraat, NDSM-werf en daarna de juiste koers naar het Centraal Station. Ondertussen heerlijk uitgewaaid. Het was weer een leuke culturele belevenis.

Via onderstaande link kan je nog wat meer lezen over de NDSM-werf

https://www.amsterdam.nl/projecten/ndsm-werf/