brouwerij de prael

Met 14 dames gaan we vanaf Loetje aan het Centraal Station naar de Oudezijds Armsteeg 20 alwaar brouwerij de Prael is gevestigd.

We worden hartelijk ontvangen in een prachtige en gezellige locatie en er staat een lange tafel voor ons klaar want we krijgen eerste een lunch. De lunch is echt voortreffelijk. Nadat iedereen klaar is krijgen we een rondleiding. Eerst gaan we naar het winkeltje en krijgen uitleg wat daar allemaal wordt verkocht en waarom. Dan gaan we naar de brouwerij langs smalle trappetjes en hoekjes om. We worden uitgebreid geïnformeerd over het hoe en waarom van het brouwen van verschillende soorten bier. Daarna gaan we weer terug naar de lunchruimte en mogen allemaal een biertje uitkiezen en onder het genot daarvan wordt er natuurlijk lekker gekletst en gelachen.

De brouwerij is in 2002 als eerste gevestigd op het Schinkel buiten het centrum. Aanvankelijk heette de brouwerij De Parel, maar deze naam moest worden gewijzigd, omdat er al bier gemaakte werd onder de naam "Parel". Daarom werd voor het anagram"De Prael" gekozen. Daarna verhuisde de brouwerij naar de Oudezijds Voorburgwal. In dat pand werd een grotere brouwerij geïnstalleerd die aan de toegenomen vraag kon voldoen. In 2011 werd hiernaast ook een proeflokaal geopend voor de ter plaatse gebrouwen bieren. In de brouwerij werken mensen met een beperking, die elders moeilijk aan werk komen. Hiermee heeft de brouwerij een sociale functie. Het relatief grote assortiment bieren loopt uiteen in smaak, kleur en alcoholpercentage. De brouwerij brouwt niet alleen Nederlandse en Belgische stijlen, maar ook Duitse zoals Kolsch. Daarnaast wordt ook gebrouwen in opdracht van anderen.

We hebben weer een leuke dag gehad.