Margriet Brandsma vertelt

Margriet Brandsma vertelt over haar werk als journalist/auteur – wat houdt dat in, wat ze heeft gedaan. Ze is o.a. verslaggeefster voor het Koninklijk Huis geweest. Ook Duitsland maakt deel uit van dat werk en ze vertelt over dat land, niet over de oorlog, wel over hoe de oorlog het Duitsland van nu heeft gevormd, net als de DDR, de deling, val van de Muur – en de grote verschillen die er nog altijd zijn tussen Oost en West-Duitsers.

We leren over de Stasi met de IM’s (inoffiziele Mitarbeiter), die vaak via  chantage geworven werden: studenten, gevangenen. Hele families en vrienden vielen uit elkaar sinds het enorme archief van de Stasi in 1990 open ging en men erachter kwam dat binnen die kringen gespioneerd werd. In 2025 sluit het archief.

Berlijn, als (nieuwe) wereldhoofdstad, komt ook aan de orde.

Na de pauze vertelt ze over Angela Merkel, de vrouw die vanaf 2005 16 jaar langs bondskanselier was van Duitsland. Ze spreekt Russisch, groeide op in Oost-Duitsland, en mogelijk dat ze daardoor in de toekomst een rol kan spelen tussen de VN en Rusland.

Ook staat Margriet stil bij haar binnenkort te verschijnen boek (De heks van Anjum) dat gaat over een moordzaak in Friesland.

Voor foto's klik op 221012 Margriet Brandsma