Verslag themadag zorg en zelfredzaamheid

Wat heb ik nodig?

Bewegen, bewegen, bewegen……
Als je ouder wordt biedt bewegen, voor zowel lichaam als brein, de meeste soelaas bij comfortabel ouder worden.

Het blauwe discolicht zwaait op 1 december jl. over 130 vrouwen in uitgaanscentrum Lucky in Rijssen. Er worden extra stoelen bij gezet. Gerdien Tigelaar heet, namens het provinciaal bestuur Overijssel en organisator van deze dag, iedereen van harte welkom. Met financiële ondersteuning van de provincie Overijssel worden drie themabijeenkomsten over Zelfredzaamheid en zorg voor vrouwen georganiseerd.

Ochtendprogramma:
Sabine Uitslag, voormalig Tweede Kamerlid, is dagvoorzitter. Zij sprankelt op het podium en leidt ons door het programma.

Een themadag over jezelf kunnen redden en zelf leren bedenken wat je nodig hebt aan zorg. Wat zijn de mogelijkheden om het huis aan te passen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen? Hoe werkt het ouder wordende brein? Wat zijn kosten van Zorg?

Louis Overgoor / Big Move neemt ons mee in de wereld van GG: Gezondheid en Gedrag en de wereld van ZZ: Ziekte en Zorg. Waar word jij nu gelukkig van? Zingeving?

Ineke Ludikhuize, oud directeur van de christelijke vrouwenvereniging Passage en weduwe van oud politicus Willem Aantjes, vertelt over hoe mantelzorg een warme jas kan zijn bij ziekte. Ineke heeft haar man tijdens zijn ziekte verzorgd en hierover een boek geschreven, getiteld ’Een warme jas’. Mantelzorg gaat over aandacht en tijd, zorg met liefde voor een naaste. Waarom is het nodig om eerst van jezelf te houden?

Informatiemarkt:
De lunchpauze wordt, naast samen lekker eten, ook gevuld met een bezoek aan de Informatiemarkt met o.a. een  expositie van het project ‘Lang zult u wonen’: aanpassingsmogelijkheden in en rond het huis, informatie over Alzheimer, Hersenstichting, Carinova, Buurtzorg, maaltijdverzorging DingDong, Salland Zorgverzekeringen en natuurlijk informatie over de vereniging Vrouwen van Nu.

Samen kleien met beeldend kunstenaar Margreet Hajee aan een Zorgbeeld.

Middagprogramma:
In plaats van een middagslaapje na de lunch is ‘s middags actief gestart met oefeningen lachyoga van Henrike Schotman.

Alert is daarna geluisterd naar de interessante lezingen van Hans Engelbertink en Flora Gossink  die tot nadenken stemmen: hoe kan ik mijn woning het beste aanpassen? Hoe houd ik mijn ouder wordende brein fit? Het maakte verschillende vragen los in de zaal. Erik Feijen en Lisa Borst van Salland Zorgverzekeringen vertelden over het zorgstelsel. Wie betaalt wat van de zorg?

Enthousiaste reacties:
- "Wat een geweldige dag!"
- "Jeetje, wat heb ik veel geleerd!"
- "Heel interessant"
- "Oh, dat het zo werkt in mijn brein"
- "Ja, wat heb ik nou aan zorg nodig?"
- "Ik ben erg druk met mantelzorgen, toch goed om er eens over na te denken."

De twee en derde themabijeenkomsten op :
wo. 1 februari in De Baron in Dedemsvaart.
En op:
wo. 1 maart in De Meenthe in Steenwijk.

Als vervolg op deze drie themabijeenkomsten worden vanaf het voorjaar van 2017, door het provinciaal bestuur van de Vrouwen van Nu en in samenwerking met de betrokken afdelingen, per gemeente bijeenkomsten georganiseerd.

Bekijk ook de 'extra informatie'!