"Lopen op hout"

Verslag van de bijeenkomst Vrouwen van Nu Odoorn op 17 april

Lopen op hout, dat was het thema van de lezing voor de Vrouwen van NU  op 17 april 2023. De avond werd verzorgd door Bertus en Helga(zo stelden zij zich voor) van het Internationale klompenmuseum in Eelde. En als je niet beter zou weten zou misschien verwachten dat het een wat saai verhaal zou worden over onze nationale klomp, maar niets was minder waar!

Maar eerst was er weer een mooie inleiding door onze voorzitter Marieke. Zij heette wederom een nieuw lid welkom, we zijn als afdeling nog steeds groeiend, best wel uniek in deze tijd.

Verder gaf ze een mooi overzicht van het afgelopen jaar, daar het de laatste bijeenkomst was vóór de zomer. De lente komt eraan, alles loopt weer uit: een mooie tijd om weer erop uit te gaan. Wandelen of fietsen. Als voorbeeld de fiets- en wandelroutes in het spoor van Van Gogh. Onze eigen activiteitencommissie biedt een gevarieerd programma de komende tijd.

Etty Huizinga gaf een warm pleidooi voor Het Praotbankie, een intitiatief van Welzijnsgroep Andes. Bij de praotbankies kun je op gezette tijden terecht voor een goed gesprek met een vrijwilliger. Deze vrijwilligers worden hiervoor opgeleid door het volgen van een training. Buiten deze tijden zijn deze bankjes natuurlijk dé ideale plek om bij te praten met dorpsgenoten, buren of andere bekenden.. Men is uiteraard op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Na de koffie met stroopwafels en paaseitjes nam Bertus het woord. Wat mij als eerste opviel waren zijn prachtige schoenen: hij had ze speciaal laten maken. Modieuze leren exemplaren in de kleuren van de Wietzesklomp, het ontwerp van de gebroeders Wietzes uit Eelde, die tot 1988 actief waren als klompenmaker. Met de collectie van de gebroeders Wietzes, 600 paar uit de hele wereld, is toen het begin gemaakt van wat nu het huidige museum is. Inmiddels is de collectie uitgebreid tot 3000 paar, heel veel gereedschap, machines en documentatiemateriaal. Het is de grootste collectie in de hele wereld! Het museum draait volledig met vrijwilligers en het is opvallend hoe bevlogen de mensen zijn die erbij betrokken zijn.

Wat ik niet wist dat de “Nederlandse” klomp met de 3 kruisjes en de 3 v-tjes voornamelijk gemaakt wordt voor de toeristen, maar dat elke klompenmaker zijn eigen ontwerp had. Vroeger waren er heel veel, tegenwoordig nog heel weinig!

We kregen heel veel verschillende klompen te zien uit heel veel verschillende landen, met de daarbij horende verhalen. Bv. de “klomp” uit Syrië, een soort van stelten om de jonge bruidjes groter te laten lijken, de bruidsschat werd dan groter! En de houten schoen die Lady Gaga wilde hebben voor een fotoshoot: bizar! Erg interessant; er ging een wereld voor ons open! De manier waarop Bertus zijn verhaal deed was ook heel onderhoudend.

Het is zeker aan te raden eens een bezoek te brengen aan het museum, je zult aangenaam verrast worden! (www.klompenmuseum.nl)

Helga had een kraam ingericht met spullen uit de museumwinkel, leuke cadeautjes voor een buitenlands bezoek!

Al met al was het een interessante en onderhoudende avond, verre van saai en oubollig! Als dank kreeg men weer ons traditionele bedankje: een heidetaartje van bakker Joost, deze keer versierd met een paar klompjes. En zoals altijd eindigde onze voorzitter weer met een origineel gedichtje van Annie M.G. Schmidt: Pas op voor de hitte!

Met de boodschap de website in de gaten te houden voor het programma van Op Tjak wenste de voorzitter ons allen wel thuis, een hele goeie zomer en graag tot ziens op 11 september!

Tettie Drijfholt.