verdronken land van Saeftinghe 16 november 2022

Lezing:  HET  VERDRONKEN  LAND  VAN  SAEFTINGHEN

 

Woensdagmiddag  16  november  2022  om  14.00  in  de  KLIMOP.     Aanwezig  44  dames.                                    Afwezig: Tineke Luijendijk en Ineke Bommeljé.   Traktatie is van Ina van der Have, zij wordt 80 jaar.                          Intekenlijst voor het Kerstdinér, de kosten zijn € 35,00.  Nieuwe leden: Marjan Schuurman en Iris Dirkx.                   

Opening door Jannie, zij heet ons een hartelijk welkom, in het bijzonder mevr. Diny de Putter, over haar lezing van  ‘’  Het Verdronken Land van Saeftinghe. ‘’   Zij neemt ons mee als gids van dit bijzondere mooie landschap.          

Eerst komen de huishoudelijke mededelingen. Het Kerstdinér zal plaats vinden op woensdag 14 december 2022 om 12.00 bij Duinzicht Bijzonder Gewoon. De gedichten worden voorgedragen door Suus Joziasse en Ada Joosse.  Ook was er een verzoek van Orange the World, dat is een wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes., Het is van 25 november tot 10 december.

Nu volgt de lezing: gids Diny de Putter neemt ons mee aan de hand van mooie en indrukwekkende beelden over wat er in al de eeuwen zich heeft afgespeeld.  Zij laat ons de beelden zien dat wij van Nederland over de schorren naar Engeland konden lopen . Dat er overstroming op overstromingen waren, waarbij ze ook noemde de Allerheilige vloed. Ze vertelde verschillende sage “s, waaronder die van het kleine dorpje Saeftinghe dat door de hebzucht van mensen tegen een Zeemeermin verloren ging, door het geweld van de zee, door de vloek van de Zeeman die zijn geliefde Zeemeermin verloor. Zij laat ons zien dat Het Verdronken Land van Saeftinghe een natuurgebied geworden is die op de grens van Nederland en België ligt. Het grootste gedeelte van het gebied ligt in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen. Dit 3580 hectare grote schorrengebied ligt op de linkeroever van het estuarium van de Westerschelde. Het is het grootste brakwaterschor van Europa. Ze vertelde ook, over de andere verdronken dorpen: Casuwele, Namen en Sint Laureins. De Flora & Fauna, de verhalen daarover, wat een verscheidenheid is dat, een verrukking van kleuren en beelden.  Na de pauze mochten we ook mee beleven van de filmbeelden die we konden zien van het Modderen en Ploeteren  met of zonder laarzen door het unieke natuurgebied. Soppende geluiden, een diep weggezakte laars die door het slib verslonden werd.  Bij vloed staat het water gemiddeld 5 meter hoger dan bij eb, het grootste getijdeverschil van heel Nederland. Het water komt dan ook verraderlijk opzetten waardoor je er zonder gids niet in mag. Ook werd er informatie gegeven over het bezoekerscentrum, en alles wat er mee te maken heeft. Het was voor ons dan ook een waardevolle en mooie lezing. Na afloop bedankte Willy haar daarvoor. Zij overhandigde haar dan ook een enveloppe met inhoud.

                                                                                                                                                                 MARJA