november 2022

 De lezingen zullen die van Martijn Pieters zijn op zaterdagmorgen 5, 19 en 26 november 2022

van 10.00-12.00 uur incl pauze met koffie/thee. Niet-leden betalen per keer 14 euro, voor 2 keer 25 euro en voor drie keer 35 euro. 

We verwachten weer veel belangstellenden te kunnen verwelkomen. De organisatie ligt in handen van Wilma Spruit. via emailwilma.spruit@ziggo.nl kun je meer informatie opvragen. De onderwerpen zijn :

5 november : De paus en de schilder. Adriaan Floriszoon Boeyens en Van Scorel. Paus Adrianus VI haalde de schilder Jan van Scorel, die op dat moment in Venetië verbleef, naar Rome. Hij werd aangesteld als conservator van de pauselijke collectie. Na de dood van de paus in 1523 zou Van Scorel ‘de Renaissance naar de Nederlanden’ brengen. In de lezing zal ingegaan worden op de levens van beide personen en hun relatie tot de kunsten.

19 november : De Mathildenhöhe in Darmstadt. Een ‘Gesamtkunstwerk’ van de Duitse Jugendstil. Meer dan 100 jaar terug werd door groothertog Ernst Ludwig von Hesen-Darmstadt aan de rand van Darmstadt een kunstenaarskolonie gesticht. Het moest een creatieve plek worden, een broedplaats van nieuwe ideeën. Uiteindelijk maakte de Eerste Wereldoorlog hier een einde aan. De kolonie is echter prachtig gerestaureerd en nodigt uit tot een bezoek en wandelingen over het terrein langs de kunstenaarswoningen. Het Ernst-Ludwig Haus en Hochzeitsturm, zijn prachtige voorbeelden van de Jugendstil in Duitsland.

26 november : De koning en zijn kastelen. Ludwig II van Beieren en het beroemde slot Neuschwanstein. Ludwig van Beieren was koning van Beieren en mecenas van Richard Wagner, maar ook een kluizenaar en een romanticus, die zijn eigen droomwereld zou scheppen in de Beierse Alpen Hij zou zijn stenen dromen nooit voltooien, de inrichting van Herrenchiemsee en Neuschwanstein werd gestaakt toen hij werd afgezet en  opgesloten in een kasteel aan de Starnberger See. Daar zou hij op 40-jarige leeftijd onder, zoals het hoort, mysterieuze omstandigheden, overlijden. Zijn droom leeft voort in de kastelen, prachtige voorbeelden van ‘gesamtkunstwerken’ uit de 19de eeuw. Leer de man en zijn kastelen kennen!