Horen, zien en genieten met Kees Schilder

Sinds 2012 komt Kees Schilder uit Volendam ieder jaar op drie zaterdagen in de morgen van 10 tot 12 uur in De Oude School in Hensbroek interessante lezingen geven. We proberen om dit nogmaals te doen op 4, 25 maart en 1 april 2023.

De serie opera-ochtenden van 10.00 tot 12.00 uur in de Oude School kent een gevarieerd programma met prachtige muziek, mooie verhalen en interessante achtergrondformatie.

Zaterdag 4 maart 2023: La Traviata

In een recent onderzoek onder de Italiaanse bevolking werd La Traviata gekozen tot de populairste opera aller tijden. Het tragische levensverhaal van Marie Duplessis inspireerde Giuseppe Verdi tot prachtige muziek en de opera is sinds de première in 1853 in Venetië nooit meer van het repertoire verdwenen.  Het is een lust voor het oor en het oog en raakt het hart van iedere toeschouwer.

Zaterdag 25 maart 2023: I Puritani

I Puritani is een intens liefdesdrama dat zich afspeelt in een politiek spanningsveld in Engeland rond 1650. De twee geliefden Arturo en Elvira worden het slachtoffer van de politieke controverse tussen de Koningsgezinden en de Puriteinen. In tegenstelling tot vele andere romantische opera’s heeft de opera een happy end. Vincenzo Bellini wist in ‘I Puritani’ met zijn gevoelige aria’s, mooie ensembles, koorwerken en prachtige melodieën het hart van zijn luisteraars te raken

Zaterdag 1 april 2023: Madame Butterfly

Giacomo Puccini luisterde niet graag naar zijn eigen opera’s, maar voor Madame Butterfly maakte hij een uitzondering. Hij zei: ‘Ze blijft mij boeien en interesseren en steeds weer ben ik ontroerd als ik aan haar denk. Ik merk dat ik de kleine Japanse even lief heb als mijzelf.’

De componist zag het toneelstuk over tragische leven van Cio cio san voor het eerst in Londen toen hij daar verbleef om de première van zijn opera Tosca bij te wonen. Het verhaal greep hem onmiddellijk bij de keel en inspireerde hem tot prachtige muziek.

Voor opgave kunt u contact opnemen met de webmaster Matty Knijn