Heerde

De gemeente Heerde ligt op de Veluwe, tussen Zwolle en Apeldoorn. De gemeente heeft meer dan 18.000 inwoners.

De gemeente bestaat uit vier dorpen: Heerde, Veessen, Vorchten, Wapenveld en het buurtschap Hoorn.

Aantrekkelijke woon- en werkgemeente

U kunt in Heerde genieten van de uitgestrekte bossen en heidevelden en er zijn een aantal bijzondere fiets- en wandelroutes. Een van de trekpleisters is het Heerderstrand. Heerde heeft daarnaast genoeg winkels en een bloeiend verenigingsleven. Er zijn meerdere speeltuinen, enkele buurt- en clubhuizen en er is een levendig kerkelijk jeugdwerk.

Heerde is dan ook erg in trek als woon- en werkgemeente. De meeste inwoners van de gemeente Heerde werken in de industrie, de bouwnijverheid en de commerciële dienstverlening. De totale gemeente heeft een oppervlakte van ruim 8.000 hectare.

Onderwijs, sport en cultuur

In de dorpen Heerde, Wapenveld en Veessen zijn basisscholen te vinden. De gemeente Heerde heeft een christelijke scholengemeenschap voor VMBO, HAVO en VWO en een vormingscentrum. In Heerde en Wapenveld staan prachtige dorpshuizen. U kunt naar hartenlust sporten op de verschillende sportvelden, in de gymnastieklokalen en in de sporthallen. Bovendien is er hetBerghuizer zwem- en recreatiebadtussen de dorpen Heerde en Wapenveld.

Ook cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Het Cultureel Centrum organiseert diverse voorstellingen en bij het Creatief Centrum kunt u terecht voor de meest uiteenlopende cursussen. U kunt daarnaast muzieklessen volgen bij de Stichting Muziekonderwijs Heerde.

De gemeente Heerde biedt de toerist een uniek, gevarieerd landschap. De combinatie van bosgebied op het Veluwemassief, heidevelden, prachtige IJssellandschappen met mooie beekjes en natuurlijk de IJssel zelf zorgen voor prachtige natuur.

Maar ook op cultuurhistorisch gebied heeft Heerde veel te bieden. Kerkjes, herenhuizen, molens, de IJsselhoeven en natuurlijk de schaapskudde vormen een aantrekkelijk toeristisch aanbod.

Zowel dag- als verblijfstoeristen kunnen goed terecht in Heerde. Voor langer verblijf zijn er voldoende mogelijkheden: campings, kamperen bij de boer, pensions en bed & breakfast zijn volop aanwezig.

Wandelen, fietsen, paardrijden, Nordic walking. Dit zijn sportieve manieren om te genieten van de rust, ruimte en afwisselende landschappen van Heerde, waarbij u ook de cultuur kunt beleven. Ook op watersportgebied is er het nodige te doen in Heerde, onder andere door de kleine jachthaven in Veessen. Voor de zonaanbidders is er het Heerderstrand: een recreatieplas tussen bos en heide en met een gecontroleerde zwemwaterkwaliteit.