29 september 2022

Agrarische Dagen Vrouwen van Nu.

Op 29 september zijn we in Rolde geweest voor de Agrarische Dagen.
Na 2 jaar van stilte door Corona, was er weer volop bedrijvigheid bij verschillende agrarische bedrijven in de omgeving van Rolde.
We begonnen met koffie met wat lekkers, waarna we in de klaarstaande bussen moesten stappen.
Onze eerste stop was Kwekerij Vreugdenhil in Elderslo. Een rondje over de kwekerij met de bus met als gids Johan Vreugdenhil, die de baas is op de kwekerij. Een mooi bedrijf waar ze hun eigen potgrond maken, zonder dat er chemische stoffen in zitten, alles op een natuurlijke manier vervaardigd. Ook gaan ze heel zuinig om met water door eigen opslag en zuinig beregenen. Daarna zijn we doorgereden naar de winkel, waar eigenaar Frank Vreugdenhil ons stond op te wachten. Na een hele duidelijke uitleg over het bedrijf konden we de planten zelf gaan bekijken. Conclusie: wat een prachtig bedrijf dat met veel passie wordt geleid door de gebroeders Vreugdenhil. Voordat we weer in de bus stapten kregen we allemaal nog een plantje mee. Bedankt.
Onze volgende stop was Bijenstal “bij de hunebedden”. Rondleiding bij de bijen en een wandeling over het 3000 m2 grote erf. Leuk om te zien hoe deze beestjes bezig zijn. De zon brak door tijdens ons bezoek en de bijtjes werden steeds actiever. Interessant om te weten dat bijen maar 6 weken leven waarvan ze maar 3 weken daadwerkelijk uitvliegen.
Na dit bezoek was het tijd voor de lunch. We konden lopend naar Hofsteenge waar een geweldig lunchbuffet voor ons klaarstond. Prima verzorgd met allemaal lekkere dingen waar we volop van hebben genoten.
Om half 2 gingen we weer in de bus op weg naar de Strengenweg in Borger. Daar zijn 2 bedrijven die we gaan bekijken. Eerst gaan we naar Geitenhouderij Feddema. Dit is een maatschap met vader, moeder en drie kinderen. Naast geiten hebben ze ook pluimvee en een akkerbedrijf. Wij gaan kijken in de stal bij de geiten. Daar staan 1200 voornamelijk witte dames te genieten van hun luie leventje. Alles wat er gebeurd in de stal gaat automatisch, waaronder melken en voeren. De dames worden 2x per dag gemolken in een enorme carrousel waar 120 geiten tegelijk worden gemolken. Deze melk wordt voornamelijk gebruikt om babypoeder van te maken. Voor babies met een voedselallergie, maar ook voor de export. Ook dit was een mooi bedrijf.
Hierna gaan we lopend naar de buren waar het pension en dressuur stal van Valesca Pieters is. Hier staan 50 paarden, waarvan 5 eigen, op stal in alle maten en soorten. En allemaal met hun eigen doel: dressuur training op amateurniveau of op wedstrijdniveau, pension paarden die door de eigenaar bereden worden. Er zijn een binnenbak en een buitenbak, die volgens een eb en vloed systeem nat wordt gehouden. Verder is er op het erf een mini boerderij camping. Heel rustig gelegen en van vele gemakken voorzien. En mooi bedrijf met een enthousiaste eigenaresse.
Tijd om weer in de bus te stappen terug naar Rolde waar we nog een drankje krijgen en de dag afsluiten. Een zeer geslaagde dag!


Aaltje Dries.