
busreis 8-9-2022
Eindelijk na 2019 konden we weer een busreis organiseren. We reden precies op tijd om 7.45 uur vanuit Exloo naar het Twenteland. Het 1e bezoek begon bij het Twents-/Oranjemuseum Nieuwe Haghuis in Diepenheim.
Met Twents boerenantiek en veel Oranjecuriosa zoals herinnerings-en herdenkingsborden, tegeltjes, glazen, lepeltjes, schilderijen, platen, munten, wandkleden en boeken over Oranje-en/of Koningshuis en hun telgen.
We werden ontvangen met koffie en Amalia gebak (heerlijk van smaak)
Één van de pronkstukken is een antieke schouw met een tegelplateau met beeltenissen van Willem van Oranje, zijn zoon Prins Maurits en Koningin Beatrix.
Er hangen 3 Lintschilderijen van Willem de derde, Regentes Emma, Prins Hendrik en Wilhelmina. Van Juliana hangen er 12 Borden Royal Kopenhagen van 1909 tot 1921.Van later niet meer want ze werd vanaf haar12e jaar al voorbereid op de troon. In het andere gedeelte hangt een samengesteld geborduurd wandkleed van 1890 tot 1990.
In het midden staat een grote gedekte tafel met servies en zilverbestek. Er was een butler op kasteel Warmelo die het zilver altijd poetste en die nu op hoge leeftijd het elke 6 weken nog steeds onderhoudt. Verder staan er ook allemaal asbakjes en kleine luciferdoosjes op tafel. Want de meesten rookten allemaal vroeger. Aan de wand hangt het portret van koning Willem en koningin Maxima.
Verder stonden er kabinetten naar Twents gebruik van allerlei linnengoed.
Op de bovenverdieping stond een verzameling van vele poppen.
Er is veel bewaard gebleven uit kasteel Warmelo. Dit kasteel is in 1952 aangekocht door Prins Bernhard voor zijn moeder Prinses Armgard. Er werd ook veel door de bevolking geschonken aan het museum.
We werden rondgeleid door Jannie Smale die vol passie kon vertellen, zodat we eigenlijk tijd te kort kwamen.
Hierna hebben we een lekkere lunch genuttigd bij Erve Brooks in Gelselaar.
Daarna bezochten wij het Bakkerij- en ijsmuseum Gerrit van de Valk in Hellendoorn.
Nijverdal ligt hier dichtbij en daar hadden ze heel zuiver water, dus zeer geschikt voor waterijs op een stokje. Dat werd in een kuip gemengd tot min 15 graden.
IJs bestaat uit melk, suiker en boter. Het bekendst is carracoijs, later Cornetto. Verder maakten ze staaf ijs van vanille en mocca wat apart van elkaar werd gemaakt. De dagproductie was gering. Later kwamen de grotere ijsmachines, dus werden ze in veel grotere porties per dag gemaakt.
De bakkerij stamt uit 1930. Het brood enz werd in een vuurvaste oven gebakken. Deze oven werd opgestookt met takkenbossen en dat proces duurde wel een uur duurde voordat het op de juiste baktemperatuur was. In de tussentijd werd het deeg voor het roggebrood gemaakt. Dat werd met de blote voeten gedaan omdat het te zwaar kneden was met de handen. Verder werd dan alles achter elkaar gebakken doordat de oven vele uren heet bleef. Er waren twee vrijwillige bakkers die deeg hadden gemaakt zodat wij zelf een broodje mochten vlechten, en bij een kopje koffie ons eigen broodje mochten opeten. Ook hier hebben enthousiaste mensen ons een leuke middag bezorgd.
Hierna gingen we voor het diner naar Hoogeveen, wat we ons lekker lieten smaken vooral het toetje van bavarois. Ab de chauffeur van busonderneming Deiman werd door ons heel hartelijk bedankt voor de gezelligheid en veilige reis.
Marga Heeger
De gemaakte foto`s hiervan staan in het fotoalbum