29-9-2022

Verslag Agrarische dag 29 september 2022

Vrouwen van Nu bezoeken deze dag vier bedrijven

Dit jaar was de Agrarische dag in Rolde, waar wij met 19 leden van onze afdeling aanwezig waren. We werden bij Grand -Café Hofsteenge ontvangen koffie met iets lekkers erbij. Toen alle afdelingen aanwezig waren, werden we welkom geheten door Jannie Warringa van de Agrarische commissie. Daarna door middel van een kleur (wij Paars) in 4 groepen verdeeld. De deelnemers werden de gehele dag met bussen vervoerd (Boerhof Reizen uit Meppel) naar de desbetreffende locaties.

Onze groep ging te voet op pad naar Bijenstal "Bij de hunebedden" in Rolde. Een biologische tuin met een Bijenstal. Er is een grote tuin met veel fruitbomen en struiken o.a.de "gele zeepboom", amandelwilg, vlinderstruiken enz. Die worden bestoven door honingbijen die Albert zelf teelt zoals de koningin, darren en werksters. Er staan ongeveer 30 bijenkorven, Dit is nodig voor de bestuiving want zonder is de wereld een woestijn. Dus een bloemrijke omgeving is van levensbelang (kunnen we zelf ook in eigen tuin aan meewerken) voor onze bestuivers.

In hoogzomer bestaat een bijenvolk uit 1 koningin, enkele honderden darren en 30.000 tot 50.000 werksters. Alleen de werksters zie je van bloem tot bloem vliegen om nectar te verzamelen. Een vrijwilliger van de molen uit Rolde was hier ook aanwezig, die uitleg gaf over meelsoorten en welke je waarvoor kunt gebruiken, b.v. pannenkoek met honing o.i.d.

Vreugdenhil mooimakers voor uw tuin in Eldersloo. 
Een familie bedrijf dat door twee broers wordt gerund.

Op hun eigen kwekerij telen ze een breed assortiment aan vaste planten, siergrassen, (fruit)bomen en struiken en kweken ecologisch. Planten en bomen die groeien dan op in een gezonde en vitale bodem en hebben daardoor meer haarwortels en leven in samenhang met een bodem voedsel web van bacteriën, schimmels en micro-organismen. Zo maken ze hun eigen potgrond van lokale reststromen met weinig veen en werken met kruidenmengsels als onderbegroeiing in plaats van kunstmest. In de ruime buitenwinkel, een oase van groen en kleur, kun je lekker rondstruinen en inspiratie opdoen voor je eigen tuin. We kregen bij vertrek heel verrassend allen een plantje mee.

Hierna hebben we gezamenlijk van een heerlijke lunch genoten, en gingen weer op weg naar de volgende locaties.

Stal Beekdal in Borger is een paarden pension en dressuurstal.

De eigenaresse heeft een gezin met twee jonge kinderen, haar man werkt als vrachtwagen chauffeur. Ze heeft zelf dressuur gereden en is door haar eigen ervaring hiermede een eigen bedrijf gestart. Tijdens de rondleiding kwam hun hond ons ook even begroeten, een lief allemans vriendje of ging het om iets lekkers te krijgen? (gelijk heeft hij) Ze verhuurt boxen aan personen met een eigen paard, die door haar verzorgd wordt. Naar wens traint zij ze ook voor dressuur.

Er is een grote buitenbak met speciale drainagebodem en  bij slecht weer kan men ook in de binnenbak rijden. Je kan ook alleen een stal huren en laten verzorgen. De eigenaar van een paard komt regelmatig langs om zelf zijn paard te berijden. Ook komt er eens in de twee weken een hoefsmid langs om de hoeven van de paarden te verzorgen. En tevens is het een zorgboerderij voor o.a. mensen met autisme of andere beperking. Achter het bedrijf bevindt zich ook nog een mini camping. Dus een heel druk bestaan, maar als haar man na zijn rit thuis komt, ondersteunt hij haar met kleine klusjes, b.v. koken voor het gezin o.i.d.

Geitenfokkerij Feddema Borger

Het bedrijf is overgenomen door twee zonen en een dochter.

Op dit moment hebben ze 1250 geiten

De geiten zijn verdeeld over stallen waar ze zich ruim kunnen verplaatsen. Ze worden drie keer per dag gemolken in de melkcarrousel. De geiten produceren elk gemiddeld 3 tot vierenhalve liter melk per dag. Van deze melk wordt ook poedermelk voor baby`s gemaakt die geen koemelk kunnen verdragen. De geiten worden door een robot gevoerd.

Daarna rijdt de robot weer terug naar de voeder opslagplaats en wordt hij weer gevuld voor de volgende voedertijd. De robot rijdt over het middenpad en het pad wordt tegelijk schoongeveegd. De stallen worden vier keer per jaar helemaal schoongemaakt. Tevens hebben ze ook nog een akkerbouwbedrijf en een kippenfokkerij. Deze dag was een varia met een schat aan informatie. Elk bedrijf vertelde met veel enthousiasme over hun werk.
Geesje Lesschen begeleidde onze groep, zodat alles goed verliep. We hebben de dag gezamenlijk afgesloten met een drankje en gingen allen huiswaarts. Bij de uitgang kregen we ook nog een heerlijke appel mee voor onderweg.

Marga Heeger

De gemaakte foto`s hiervan staan in het foto album