Uitstapje 25-jarig jubileum op 28 juli 2016

Tuinclub Het Veldboeket heeft haar 25-jarig bestaan donderdag 28 juli gevierd met een gevarieerd dagje uit. In Barchem werden twee tuinen bezocht.  Als eerste de tuin van de familie Bannink. Er waren  meerdere gezellig ingerichte en overdekte zitjes tussen de kleurrijke bloemenpracht. Tijdens de koffie vertelde Hermien Bannink enthousiast over haar leven, het echtpaar had aanvankelijk een kwekerij met aardbeien en witlof. Acht jaar geleden verkochten ze deze en begonnen op de huidige plek hun bloementuin. Het echtpaar verveelt zich waarschijnlijk nooit, ze doen aan stijl- en volksdansen en zijn actief in het kerkelijk- en verenigingsleven. De meegebrachte boterhammen werden genuttigd en de gastvrouw trakteerde haar gasten nog op een tweetal zelfgeschreven gedichten in de streektaal.
De tweede tuin ‘De Krosenbrink’ was met 3500 vierkante meter aanzienlijk groter. In de oude boerderij wonen drie generaties en zij onderhouden gezamenlijk de immense tuin. Er is veel ruimte voor experimentele beplantingen, vijver, zitjes omringd door één-jarigen, vaste planten, heesters en mooie doorkijkjes. Een lust voor het oog zijn de eeuwenoude veelal vruchtdragende bomen.
Vervolgens werd een bezoek gebracht aan het atelier van hoedenmaakster Frida Pelgrum in Vorden. Zittend in de grote deel van de oude boerderij luisterden de vrouwen geboeid naar de inleiding van de hoedenmaakster. Het materiaal nodig voor het maken van een hoed; vilt in alle kleuren van de regenboog, mallen van lindenhout, biasband dat eerst met spelden en vervolgens met punaises/spijkertjes het vilt op de mal vastzet. Ook basisvormen deden de ronde, zodat iedereen een idee kreeg  van de grote verscheidenheid van materiaal. De hoeden die Frida maakt worden meestal nog voorzien van een versiering. Het is ook mogelijk zo’n versiering van organza, veertjes en andere materialen als een complete haarversiering te dragen. Buiten loopt een aantal pauwen en wanneer ze bij tijd en wijle hun veren verliezen, krijgen die een nieuw leven op een hoed. Tenslotte werden alle dames getooid met een fraaie hoed, waarvan een foto werd gemaakt voor het thuisfront.
Het jubileum werd besloten met een gezellig etentje in Zutphen.