Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk

Eindelijk na 18 maanden is er weer een afdelingsavond. Het is heel bijzonder dat je alleen met een QR-code of een vaccinatiebewijs naar binnen mag. Er gaven 60 vrouwen gehoor aan de uitnodiging. De nieuwe voorzitter Janneke Hartlief opende de vergadering en ging een flink aantal jubilarissen huldigen. 25 jaar lid zijn Grietje Dussel- Dussel ; Marjan Hamer-Snijders; Greet Heins- Kamminga;    Gré  Vosse-Kuper en Janny Douwes-Hartlief. Zij kregen een prachtig boeket. 50 jaar zijn lid de dames: Grietje Boerema- ter Stege; Annie Danens -Danens, zij waren beide niet aanwezig wegens omstandigheden, Wil Nijdam-Meijer; Sannie Stollinga- Tolner. Voor hun waren er bloemen en een speldje met logo. Maar de show steelt Tinie Wietzes- Postumus, zij is 60 jaar lid van Vrouwen van Nu.
Daarna was het de beurt aan Margaret Breukink met de lezing : “Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk “.  Veel beroemde schilders hebben van vrouwen die lezen een portret gemaakt. Heel bijzonder is het portret van Rembrandt maar ook Monet, Jan Lievens en zelfs de graftombe van Eleonora van Aquitanië in Fontevraud heeft een boek in haar handen. Zij was een zeer zelfstandige vrouw die haar eigen rijk bestuurde. Ze was een invloedrijke vrouw in de Middeleeuwen..
Na de pauze besprak Margaret de invloed van 4  vrouwen.                                                                                                
Katharina von Kleef 1417 -1479
Anna Maria van Schumann 1607-1678
Marianne van Oranje -Nassau 1810-1883
Aletta Jacobs 1854 -1929
Zij hebben grote invloed gehad op de samenleving. Margaretha bracht een schitterend getijden boek uit in 1400.  De afbeeldingen zijn omgeven met architectonische patronen op een rijke bladgroenen achtergrond. Van Anna Maria  was humaniste, taalkundige, theologe, dichteres en kunstenares. Zij was de eerste vrouw die in Utrecht werd toegelaten in 1636. Ze leerde samen met haar broers Latijn en Grieks.  Met  Frans, Duits, Engels Hebreeuws, Arabisch en Syrisch kon ze uit de voeten.  Ze correspondeerde met de groten der aarde waaronder Jacob Cats en Huygens. Ze sloot zich aan bij de labadisten . Zij trouwde niet en zorgen voor haar 2 tantes.
Marianne van Oranje- Nassau was de recalcitrante dochter van koning Willem I. Ze trouwde op jonge leeftijd en kreeg 3 kinderen. De scheiding kwam in 1849 maar zij vertrok al naar Voorburg in 1845 waar ze samenwoonde met Johannes   van Rossum van wie ze zwanger was. Zij was zeer vermogend en bouwde al in 1838 het Slot Karmens voor haar gezin. Haar kinderen mocht ze niet zien na de scheiding .  toen ze in Neder- Silezië  woonde was ze erg actief. Ze liet wegen ,werkplaatsen, paleizen en kerken bouwen. Ze bouwde een glasfabriek en stichtte een marmergroeve. Ze ondersteunde en betaalde leerkrachte , scholen en arme studenten financieel, waarbij ze de nadruk legde op onderwijs van boerenkinderen.  Toen ze in Voorburg woonde werd er op haar initiatief en financiële bijdrage een nieuw orgel in de kerk gebouwd. In Willemsoord is een boerderij, de Hoeve Prinses Marianne naar haar vernoemd.  Dan is er natuurlijk Aletta Jacobs. Zij was feministe, pacifiste en arts. Zij was de eerste vrouw die officieel wordt toegelaten aan de universiteit en ook de eerste vrouw die arts wordt en promoveert. Ze ging naar Londen om zich verder te bekwamen als vrouwenarts en in de kindergeneeskunde Het verhaal over de vrouwen werd ondersteund door gedichten van Marianne van Raalte. Na het applaus en de bedankjes namen we weer afscheid .