Museum Valse Kunst in Vledder

13 April gingen we met 4 auto’s en 16 dames naar Vledder waar we een bezoek brachten aan het Museum Valse Kunst. Dit museum is in 1998 ontstaan uit de collectie van Henk en Erna Plenter. Het museum is gevestigd in het oude gemeentehuis van Vledder en we kregen een rondleiding van een zeer enthousiaste mevrouw.
Valse Matisse

Toen Geert Jan Jansen in Frankrijk met 1600 valse schilderijen werd gearresteerd, bleek onze eerste aanschaf een valse Matisse te zijn. Dit was de aanleiding om de kunst van het vervalsen verder te onderzoeken. Zo heeft het  museum in de loop der jaren een unieke verzameling valse kunst verworven en raakte het bekend als Museum Valse Kunst in Vledder, uniek in Europa. Tijdens uw bezoek krijgt u tekst en uitleg over technieken, materialen en trucs die de vervalsers gebruiken. De bonte verzameling breidt zich nog steeds uit, onder meer door schenkingen van bezoekers en stukken die door veilinghuizen uit de handel zijn genomen. Vervalsingen mogen niet verhandeld worden, dus zodra ze een vals stuk krijgen aangeboden wordt dat aan ons gedoneerd.
Er zit een wezenlijk verschil tussen een vervalsing en een kopie. Wie iets kopieert zet z'n eigen naam eronder en is niet strafbaar. Je zou het zelfs een eerbetoon aan de echte kunstenaar kunnen noemen.
Maar meestervervalsers willen vooral geld verdienen met hun productie. Ze zijn zo uitgekookt dat ze in de stijl van beroemde schilders te werk gaan, zodat het lijkt of ergens een nog onbekend, nieuw werk van een grootmeester is opgedoken.
Een meester vervalser was Han ver Meegeren die een beroerde jeugd had gehad en begon hij schilderijen te vervalsen. De bekendste is wel de Emmaüsgangers van Johannes Vermeer.  Daarvoor kocht hij een oud schilderij voor het linnen. Hij mengde zijn verf met bakeliet en ging in oude Franse kerken op zoek naar oud stof . Hij verkocht het schilderij in 1937 aan het Booymans van Beuningen voor het bedrag van 1.275.000 gulden. Daar hebben ze veel spijt van gehad toen bleek dat het een vervalsing was. De verkoop van een schilderij aan Hermann Goring werd hem fataal. Van  Meegeren kreeg voor al zijn vervalsingen slechts 2 jaar gevangenisstraf en stierf in 1947. Een toppers van hem was ook het hertje van Juliana. Te bewonderen in vele huizen van onze ouders en grootouders. Van allerlei kunstenaars werden er vervalsingen gemaakt o.a. van Dali, Rodin, Picasso en andere grote namen.
Ook de glasverzameling was zeer de moeite waard. Drentse Kunst was er ook te zien en een expositie van Gineke Zikken. Al met al zeer de moeite waard. Helaas was er geen koffie in Vledder dus gingen we naar Diever. Daar genoten we van heerlijke koffie met iets lekkers en daarna gingen we huiswaarts. De dames van de organisatie worden bedankt want na de corona en het aftreden van de museumdames was het toch even zoeken.