Prikbord

Cheesecake

Als je echt opzoek bent naar een speciale cheesecake dan zou je deze Ierse variant met Baileys eens moeten proberen. Misschien is dit wel het perfecte dessert voor iedere culinaire gelegenheid. En het leukste is misschien nog wel dat het recept helemaal niet moeilijk is. Wij leggen het stap voor stap aan je uit.

Ingrediënten:

  • 100 gram ongezouten boter
  • 250 gram koekjes, fijngemalen
  • 450 gram roomkaas
  • 50 ml Baileys
  • 100 gram poedersuiker
  • 200 milliliter slagroom
  • 60 gram chocolade, geraspt

Bereiding     

– Smelt de boter au bain marie, voeg hierna de koekjes toe meng alles tot alle boter is opgenomen

– Neem een springvorm en maak de bodem van de taart met het koekjesmengsel en druk goed aan

– Klop de slagroom tot een stevige massa en zet apart

– Klop in een andere kom de roomkaas zacht en voeg vervolgens de poedersuiker en Baileys toe

– Voeg de slagroom en drie kwart van de chocolade toe en meng het geheel tot een gladde massa

– Vul de springvorm en laat de cheesecake minimaal 2 uur in de koelkast opstijven

– Haal de cheesecake uit het bakblik en decoreer met de overige geraspte chocolade

Eet smakelijk! Annie Terpstra

                                                                 

------------------------------------------------------------

Selderijsalade

  • 2 potjes selderijsalade (HAK) (bij COÖP, JUMBO). Uit laten lekken.
  • 100 gram rozijnen laten wellen in het sap van één citroen.
  • 2 blikjes mandarijnen. Uit laten lekken.
  • Veel fijngehakte peterselie.

Deze drie kun je alvast met elkaar mengen en in de koelkast zetten.

  • 200 gram rauwe ham. In stukjes snijden.
  • Zakje geschaafde amandelen of pijnboompitten. Voorzichten laten roosteren in koekenpan.
  • 3 niet te rijpe bananen. In stukjes snijden.
  • Wat aromat en slasaus (slasaus doe ík niet)

Ik doe de ham, de pijnboompitten en de banaan vlak voor het opdienen door de salade.

Alles luchtig husselen.

Bon Appetit! Lieneke Helmig

--------------------------------------------------------------

Broccoli-brietaart met noten
4 personen - hoofdgerecht

Ingrediënten
4 diepvriesbladerdeeg (ontdooid)
125 ml crème fraîche
3 eieren
250 gr brie (in plakjes
100 gr cashewnoten
500 gr broccoli
100 gr geraspte kaas
zout en peper

Bereiding
Bekleed de vorm met het bladerdeeg.
Klop de crème fraîche met de eieren, zout en peper.
Leg de helft van de brie op de deegbodem en verdeel er de helft van de cashewnoten over.
Blancheer de broccoli kort, 5 minuten, snijd de broccoli in roosjes en leg deze erop.
Schenk het eimengsel over de broccoliroosjes.
Verdeel de rest van de brie en de noten erover.
Bestrooi met geraspte kaas.

Bak de taart in 30-35 minuten in de oven op 190 graden, goudbruin en gaar.

Claude Schregardus

--------------------------------------------------------------

Monchoutaart met witte chocolade

Nodig:
Springvorm vierkant van 24 cm.
3/4 of 1 pak koek de bastogne
100 gr. boter
200 gr. witte chocolade in kleine stukjes
350/400 gr. monchou
50 gr. basterdsuiker
1 of 2 zakjes vanillesuiker
250/300 ml. slagroom
Voor het vruchtenlaagje b.v. 100 gr. aardbeien of
jam, b.v. pruimenjam

Bereiding:
Smelt de boter en maak de koekjes fijn, meng door elkaar en doe het in een springvorm. Zet in de koelkast.
Mix de monchou met de suiker en de vanillesuiker.
Smelt de chocolade au bain marie.
Klop de slagroom stijf en meng met het monchoumengsel.
Schep de iets afgekoelde chocola er doorheen en doe het in de taartvorm.
Pureer de aardbeien en verdeel het over de taart of verdeel de jam.
Ga er voorzichtig met een mes doorheen ( niet te diep) zodat je een marmer effect krijgt.
Laat de taart een paar uur in de koelkast , voor gebruik.
Je kunt ook een andere bodem gebruiken.

Gay Stolk

--------------------------------------------------------------

Wortel-paprikasoep

Ingrediënten
500 gram winterpeen
2 a 3 stuks rode paprika
2 stuks ui
1 liter bouillon (tuinkruiden)
1 theelepel kerriepoeder
150 ml slagroom
100 gram plakjes rauwe ham

Bereiden
Snij de ui, winterpeen en paprika in kleinere stukjes.
Bak de ui in wat olie, voeg de winterpeen en paprika toe en bak een minuut of 5.
Voeg de bouillon en de kerriepoeder toe en laat gedurende ongeveer 15 minuten doorkoken tot de wortel en paprika zacht genoeg zijn om te pureren.
Pureer de wortel-paprikabouillon.
Voeg eventueel wat water toe als de soep te dik is en breng op smaak.
Bak de rauwe ham wat uit en snijd in stukjes.
Voeg de slagroom aan de soep toe en verwarm wat door, laat het niet koken.
Serveer de soep met rauwe ham.

Anneke Harms

-------------------------------------------------------------

Prei taart met gei­ten­kaas

Deeg laten ontdooien. Oven voorverwarmen op 200 °C. Prei schoonmaken en in ringen snijden. In braadpan boter verhitten en prei 5 min. smoren en vocht laten verdampen. Tomaten in reepjes snijden. Bloem en tomaatreepjes door prei roeren. Kaas erboven verkruimelen. Ei loskloppen met koksroom, zout en peper. Ingevette vorm bekleden met deeg. Eimengsel door prei roeren. Preimengsel in vorm scheppen en in midden van oven in 30 min. goudbruin bakken.

5 plakjes deeg voor hartige taart (pakje a 450 g)
750 g prei
2 eetlepels boter
6 zongedroogde tomaten
2 eetlepels bloem
200 g zachte geitenkaas (bijv. Bettinne blanc)
3 eieren
½ pakje koksroom (a 200 ml)

Keukenspullen
lage taartvorm (ca. 24 cm doorsnede), ingevet

 

-------------------------------------------------------------

Bleekselderij salade

Struik bleekselderij
Klein blikje ananas
Dikke plak ham         
Dikke plak kaas
Gemengde noten
2 theelepels mosterd
1 eetlepel olijfolie    
1 eetlepel citroensap

Bleekselderij wassen en fijn snijden.
Ananas in kleine stukjes snijden.
Ham in reepjes snijden.
Kaas in kleine blokjes snijden.
Noten fijn snijden.
Mosterd met olijfolie en citroensap los kloppen.
Bleekselderij, ananas, ham, kaas, noten mengen.
De mosterd dressing er door roeren.
Af en toe door roeren.

-------------------------------------------------------

Quiche lorainne
125 g koude boter
250 g bloem
5 eieren
1 tl zout
1 tl ijskoud water
200 g gerookt ontbijtspek (stuk)
½ tl olie
150 ml melk
250 g crème fraîche
120 g geraspte gruyère (kaas)
1 mespunt nootmuskaat

quichevorm (Ø 26 cm)
deegroller

1. Snijd de boter in blokjes en meng met de bloem. Kneed met 1 ei (per

2. quiche), zout en water zo kort mogelijk tot soepel deeg. Laat het in vershoud folie 1 uur rusten in de koelkast. Vet de vorm in en bestuif met bloem                  .

3  Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van Ø 30 cm. Veeg de overtollige bloem eraf. Bekleed de vorm met het deeg. Druk aan en snijd overtollig deeg bij de randen eraf. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat het deeg niet of nauwelijks rijst.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het spek in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak het spek in 6 min. uit.

5  Meng in een kom de rest van de eieren, de melk, crème fraîche en kaas en breng op smaak met peper en de nootmuskaat. Verdeel de spekjes over de bodem en schenk de vulling in de quichevorm. Zet eerst de quichevorm in de oven en schenk dan de vulling erin. Zo voorkom je dat de vulling uit de vorm loopt bij het verplaatsen van de quiche naar de oven. Bak de quiche ca. 40 min. in het midden van de oven.

Je kunt de quiche 1 dag van tevoren maken. Verwarm voor het serveren ca. 15 min. in de oven op 160 °C of serveer koud.

 

--------------------------------------------------------------

Yoghurtpudding met mango en granaatappel

Ingrediënten voor 6 personen
500 ml slagroom
100 gr suiker
300 gr Griekse yoghurt
10 gr gelatine blaadjes
1 vanillestokje
1 mango
0,5 granaatappel

Zo maak je het
Laat de gelatine weken in koud water.

Klop de slagroom met de suiker stijf. Roer in een andere kom de yoghurt met het merg van het vanillestokje lobbig.

Verhit de gelatine kort in een steelpannetje. Zodra het gesmolten is, zet je het vuur uit. Laat de gelatine iets afkoelen. Voeg een lepel van de Griekse yoghurt toe en meng het goed door elkaar.

Spatel de slagroom door de Griekse yoghurt. Spatel tenslotte het gelatine mengsel er doorheen.

Giet de vulling in de puddingvorm. Laat de yoghurtpudding ongeveer 4 uurtjes opstijven in de koelkast.

Schil de mango en snijd deze in plakjes. Pureer driekwart van de mango glad met een staafmixer. Bewaar de rest ter garnering.

Stort de puddingvorm op een bord. Dit gaat het beste door een gaatje te prikken in de achterkant van de vorm. Dan komt hij meteen los.

Garneer de yoghurtpudding met de mangosaus, de partjes mango en de pitjes van een halve granaatappel.

Serveer meteen.

Annie Terpstra

-------------------------------------------------------------

Recept perziken kipsalade

Saus:

  • ½ kopje zure room of slasaus
  • ½  fijn gesneden ui of een stukje prei
  • 1 flinke mespunt mosterd
  • Zout en peper en e.v. wat worcestersaus of wat suiker

Salade:

  • 200 gr. gaar kippenvlees of vleeswaren
  • 50 gr. ham (vleeswaren)
  • 2 stevige gare afgekoelde aardappelen bijv. bildtstar
  • 1 groot blik perziken
  • 1 handappel besprenkeld met citroensap (tegen bruinkleuring)
  •  Eventueel gehakte walnoten
  1. Vermeng de bestanddelen voor de saus, maak op smaak met peper en zout
  2. Houd 2 perziken achter voor garnering. Snijd kippenvlees, perziken, aardappelen, appel en ham in kleine blokjes en vermeng met de saus.
  3. Laat de salade op een koele plaats intrekken.
  4. Presenteer de salade op een schaal en garneer met stukjes perzik, en  e.v. komkommer.

Ant Jensma
--------------------------------------------------------

Courgettesoep met zalm

Ingrediënten:

1 ui, 2 courgettes, 2 el olijfolie, 1 liter kippenbouillon (van tablet), 125 ml slagroom, 100 g gerookte zalmsnippers

Bereiden:

1. Snipper de ui en snijd de courgettes in blokjes. Verhit de olie in een grote (soep)pan en fruit de ui in de olie tot deze glazig ziet. Roer de courgette erdoor en bak nog 3 min. mee op hoog vuur. Roer regelmatig.

2. Schenk de kippenbouillon erbij, breng het geheel aan de kook en laat de courgettes 10 min. zachtjes doorkoken. Pureer de soep met de staafmixer of in keukenmachine. Roer de slagroom erdoor en breng de soep op smaak met peper en eventueel zout. Schep de soep in diepe borden en verdeel de zalmsnippers erover.

Tip: Bak met de ui een paar fijn gesneden blaadjes salie mee, voor een zachte, kruidige smaak.

Anneke Harms

--------------------------------------------------------------