Avond over bijen en honingverkoop

Dhr Solleveld vertelt ons deze avond over de wondere wereld van de bijen. Hij werkt veel met bijen. De koningin kan 7 jaar oud worden en legt wel 24 eitjes per dag die op een raat worden gelegd en verzorgd door een bijenmoeder en gevoed met stuifmeel, nectar, veel suiker en honing.

De temperatuur in de kast is altijd 24 tot 27 graden, ook als het bij winterdag hard vriest.

Elke koningin heeft een eigen geur die zij doorgeeft aan de jongen en die komen niet in een andere kast.

Een volk bijen wordt vaak na 2 jaar verkocht. De jongen blijven achter en gaan weer door, zo herhaalt het proces zich en komen er telkens nieuwe volken bij.

In de derde week van mei nemen de oude bijen de koningin mee wat veel lawaai geeft en moeten ze op gewicht en niet te zwaar zijn.

Je ziet wel eens een tros bijen aan een boomtak hangen. Die worden dan door de imker in een mand geschept waar een stuk doek op zit. Om ze allemaal te vangen zet hij de mand schuin met een stokje  er onder. Dit duurt ongeveer 2 uur, dan pakt hij de mand, doek er over en slaat met de mand ergens op. Dit maakt de bijen kwaad, ze hechten zich dan aan de mand en aan elkaar. De mand wordt daarna 3 dagen ergens in het donker neer gezet wat afkoeling geeft en met wat water besproeid omdat ze anders uitdrogen. Ze zijn dan veel nectar nodig en worden in een bijenkast gedaan.

In de oude kast wordt gekeken hoeveel koninginnen er inzitten en kunnen er nieuwe volken gemaakt worden. Een volk bijen kan wel €100 kosten.

Er kunnen ook ziektes voorkomen, daarom is het raadzaam om een volk bijen bij een erkende imker te kopen.

De kasten met bijen worden vaak geplaatst op heide of koolzaad velden, onder fruitbomen etc.  Alle honing heeft een eigen smaak, hoe donkerder de honing hoe sterker de smaak.

De honing heeft een medicinale werking tegen diverse kwalen.

Een bij heeft een heel sterk reukvermogen, zo ruikt hij of er drugs zijn, of er bommen liggen en hij kan ook ziektes opsporen zoals bijvoorbeeld kanker.

Door onkruid bestrijding gaan er veel bijen dood.                                                              De windmolens hebben vorig jaar voor 24000 ton aan insecten gedood!

Komt er een imker te overlijden dan wordt bij het afscheid eerst de kist naar de bijen gebracht, daarna naar de kerk  en verder verloop van de begrafenis.

Vaak neemt een zoon de bijen kasten over en erft een boekje met een rood lint waarin het leven van de bijen staat beschreven. De zoon moet een opleiding van een jaar volgen en nadien examen doen.

Hij krijgt dan een kleine bijenvolk en mag daarna andere bijen er bij kopen en weet dan dat er geen ziektes in voorkomen.

Na afloop van de presentatie was er gelegenheid voor verkoop van honing waar veel gebruik van werd gemaakt.

Er zijn  druppels, crèmes en stuifmeelkorrels te koop die goed werken tegen hooikoorts en veel andere kwalen.

Word je toch door een bij geprikt dan kun je er tandpasta opdoen.

Er werd heel boeiend verteld, het was muisstil en dat zonder microfoon want die was defect.