Petra Vethman vertelt over weekblad Margriet

Petra Vethman vertelde over de Margriet

Op woensdag 25 oktober waren er 30 dames aanwezig bij de lezing van Petra Vethman over het weekblad Margriet. Petra is adjunct-hoofdredacteur van de Margriet.

Ze heeft geschiedenis en culturele studies gestudeerd en las veel, zo kwam ze in de journalistiek terecht.

Via HP/De Tijd, Viva, Het Parool, Elegance, Cosmopolitan, JAN, werd ze hoofdredacteur van de Kampioen met een oplage van 5.000.000 en  is sinds 2022 adjunct-hoofdredacteur van MARGRIET.

Bij Margriet werken 30 redacteuren, allemaal vrouwen.

Dit jaar bestaat Margriet 85 jaar, daarom werd er een dubbeldik jubileumnummer uitgegeven en heeft Petra een digitaal museum gemaakt, daarvoor is 85 jaar archief doorgespit.

Er was in de begintijd de rubriek 'Margrietje weet raad'. Aanvankelijk waren het huishoudelijke vragen, maar die werden steeds persoonlijker en intiemer. Ze mochten niet in de Margriet beantwoord worden van de mannelijke hoofdredacteur. Die brieven werden allemaal persoonlijk beantwoord. In 1950 kregen de vrouwen een stem en in de jaren zestig waren er 800.000 abonnees. In 1972 kwam de eerste vrouwelijke hoofdredacteur.

Sinds 2021 is Helene van Santen hoofdredacteur en richt het blad zich op 60+ vrouwen. Margriet is meer maatschappelijk betrokken dan Libelle, dat is huisje-boompje-feestje en richt zich op lezers van 40 tot 55 jaar. Er is wel goed overleg over de inhoud tussen de bladen onderling, ze hebben ook dezelfde uitgever.

Er is nu een oplage van 140.000, waarvan 40% abonnee is. Petra gaf ons een kijkje achter de schermen met haar verhaal en verhelderende beelden, bijvoorbeeld van het gebruik van moodboards om een mooi geheel te krijgen. Het was een prachtige avond en als klap op de vuurpijl kregen we allemaal een tas met twee Margrieten en twee presentjes.