Themadag Provinciale Agrarische Commissie

We zijn met vier dames naar de themadag in Hoogeveen geweest. Deze dag had als thema ZORG VAN ETEN EN DRINKEN MAAR OOK AAIBAAR BLIJVEN.
Onze nieuwe voorzitster Ali Zoer opende de dag. Zij stelde de andere bestuursleden aan ons voor dit zijn ;
Trijntje Zijgers – secretaresse
Lineke Oldenbandringh
Jannie Warringa – penningmeester
Josè Houben en Martha Hartlief – algemeen lid

Daarna kwam Wija Koers haar verhaal vertellen . Ze informeerde ons hoe belangrijk het is om je goed te presenteren als agrariër.
Ze doet dit werk al 25 jaar voor verschillende doelgroepen, maar ze kwam in contact met de boeren na een zeer vervelende uitzending van  Zembla jaren terug.
Ze kwam er achter dat er verschillende partijen in de politiek, de media ,sociaal media en marketing met elkaar goed samenwerken om de boeren in een slecht daglicht te plaatsen. Ook de oprichters van de vegaburger fabriek behoren tot die partij. Om tegen deze georganiseerde weerstand tegen de melkveehouderij een weerwoord te ontwikkelen helpt ze met de melkvee studieclub om allemaal het zelfde positieve  verhaal te vertellen. Ook via facebook kun hier meer over lezen Stichting Melkvee Drenthe en Koeiemorgen geven een heel ander beeld.
Ze heeft daarna de week van het Nederlandse voedsel georganiseerd op internet kun je hier leuke verhalen lezen die deze week beleefd zijn.

Na dit verhaal was het de beurt aan Elly van der Woude van Interzorg,  zij vertelde hoe lekker eten en drinken en een schone was Interzorg het verschil kan maken. Interzorg is op vele manieren op zoek naar verduurzaming en goede zorg voor ernstige patiënten. Dit doen ze door b.v. ledverlichting, zonne-energie, medeye dat is medicijn verdeling door een scan, beweegapp voor thuisoefeningen, afvalscheiding en in de nieuwbouw geen gas. De keuken willen ze weer terug want de koks hebben  heel lekkere hapjes en smoothies bedacht voor hun patiënten  waarin voedzame en eiwitrijke producten  zijn verwerkt, hierdoor hoeven zij de  onsmakelijke, dure drankjes niet meer. Wij mochten ze ook proeven en ze smaakten heerlijk. De wasserette gaan ze ook aanpassen zodat de kleding met een scan op de goede plaats terecht  komt. Verder willen ze op koffiedik oesterzwammen kweken. En ze raadde ons aan om aan  onze jonge generatie uit te leggen dat het voedsel hier in Nederland van top kwaliteit is en dat seizoensgebonden producten veel beter voor ons klimaat is. Daarom wil ze de koks weer een keuken geven in de te nieuw te bouwen instellingen zodat ze weer kunnen koken met streekproducten en seizoensgebonden .

Na al die informatie traden Eddie Zinnemers en Rob Wilhelm voor ons op. Dit duo 2 VOUDT speelde IMPORT-DRENTEN .
Tijdens hun progamma lieten ze ons zien hoe hun inburgeringsproces was verlopen. Dat was vallen en opstaan ook de aaibaarheid kwam ter sprake wat komische taferelen veroorzaakte en waar wij veel plezier aan beleefden.

Toen Ali Zoer de dag afsloot vertelde ze ons dat de agrarische dagen eind sept./begin okt. in Rolde zijn.
En als verrassing deze dag er zich een nieuw bestuurslid had aangemeld, maar er mogen er nog meer bij.
Dankzij de goede organisatie was het weer een heel plezierige dag.

Lenie Pegge
Agrarische Commissie Buinerveen.