Prov.Agr.Cie BlauweBessenBoerderij

Maandag 28 november 2022 gingen we naar de contactmorgen van de Provinciale Agrarische Commissie. We waren uitgenodigd bij de Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe in Geesbrug.

Voorzitster Jannie Warringa-Smit stelde de bestuursleden aan ons voor T. Zijgers-Oosting secretaresse, L. Oldenbandringh-Leeuwen en I. Westerveen.

De themadag is gepland op 13 februari.

Daarna vertelde Roel Koops en Mirjam over hun bedrijf.

Dit is een samenwerkingsverband tussen de familie Bussemaker te Geesbrug, de familie IJken te Wachtum en de familie Koops te Zwinderen. In 2008 hebben de drie families de handen ineen geslagen en een nieuwe coöperatie opgericht voor het verwerken van blauwe bessen.

Ze hebben gezamenlijk meer dan 40 hectare aan blauwe bessenplanten, waarvan 4 verschillende soorten om het plukseizoen zo lang mogelijk te houden. De eerste 3 keer wordt er met de hand geplukt. Dit is mogelijk door wel 150 medewerkers uit Polen en Roemenië en het snoeiwerk en onderhoud  wordt ook nog het hele jaar gedaan door 2 tot 8 medewerkers. Ze hebben een plukmachine voor de laatste oogst en vorig jaar kwam er eentje bij die nog secuurder kan plukken, zodat die ook in gezet kan worden voor alle bessen. De bessen worden in koelcellen bewaard en zo snel mogelijk naar een ander bedrijf gebracht voor de verdere verwerking. In het seizoen staan er automaten voor de verkoop van verse blauwe bessen en staan ze op markten in verschillende dorpen en in een winkel in Geesbrug, die op zaterdag open is. In het voorjaar brengen imkers kasten met hommels en bijen en die zorgen voor de bestuiving.

Tot slot mochten we de blauwe bessensap en bonbons met blauwe bessen proeven .

Daarna sloot Jannie Warringa-Smit de morgen af.