Reisje Vrouwen van Nu Buinen

Zie >>foto's<<  van Tini Kammer. 

Dinsdag 14 mei 2019,  

De wekker gaat, ik spring mijn bed uit doe de gordijnen open en jesss de zon schijnt dat wordt dus een mooie dag. Om 9 uur is iedereen aanwezig bij Hotel Hartlief. We mogen de bus in van “onze Miranda“  het is een VIP bus met tafeltjes, helemaal te gek. We vertrekken en rijden via via naar Dokkum waar we de Bonifatiuskapel bezoeken. Bij aankomst stond de gids al te wachten. Hij heet ons van hartelijk welkom en legt ons uit wat vanmorgen de bedoeling is. Hij begint de rondleiding bij het beeld van Bonifatius......we weten allemaal wel dat Bonifatius hier vermoord is maar toch nog even een opfrisser. Bonifatius ging als 7 jarig jongetje naar het klooster in Exter, zo’n 27 jaar later werd hij priester, hij wilde graag een steentje bijdragen aan het Christelijk geloof en vertrok op 30 jarige leeftijd naar het Germaanse Friesland om de Friezen te bekeren. Dit lukte hem in 716 niet. In 721 werd hem een bisschopszetel aan geboden, die weigerde hij, omdat hij te veel van reizen hield. Toen hij een jaar of 80 was wilde hij nog één keer een poging wagen om de Friezen te bekeren. In 754 ging hij met 52 missionarissen op weg naar Dokkum. In de vroege ochtend van 5 juni werd hij daar overvallen door een roversbende..... Bonifatius heeft met een groot boek nog de zwaardsteken van de rovers proberen af te weren.

Helaas, heeft dit niet mogen baten en stierf hij, nog voor hij zijn poging de Friezen te bekeren kon wagen.

Daarna lopen we naar De Bron....over het ontstaan van de bron gaan een paar verhalen: Bij de één zou Bonifatius met zijn staf op de grond gestampt hebben en dat er daardoor water omhoog borrelde en het andere dat zijn paard met zijn been in de modder zakte en nadat hij hem er weer uit had getrokken het zelfde gebeurde.....wat is waar? De bron werd daarna door vele pelgrims bezocht zo ook in 1990 door de familie Brandsma die hun dochtertje, omdat ze zo heel erg hoestte, in de bron wilde dompelen en zie hier het grote wonder...toen ze thuis kwamen was de kleine meid van de hoest af. Toen was het hek van de dam en kwamen er heel veel mensen naar de bron en wij dus ook. Ik heb zere voeten en dacht wie niet waagt wie niet wint. Hup met de voeten in het water en.......wat dacht je ....de pijn werd minder.....

We gaan door naar de kapel. Deze kapel is tot stand gekomen door de Karmeliet Titus Brandsma die in 1934 de opdacht gaf tot de bouw van deze bijzondere kapel en dat is het zeker. De kapel is ingericht als een Romeins amfibietheater maar het Altaar en de 1600 zitplaatsen zijn met een indrukwekkende  houten constructie overdekt, daar tussen is het onoverdekte “Lichthof” die de bezoeker de open Friese natuur laat ervaren. Bij de kapel gebruiken wij in het eetzaaltje een bijzonder karige lunch......misschien bedoeld om ons nederig te houden ! We kunnen nog even door de tuin lopen en gaan daarna nog even Dokkum in voor een kopje koffie met wat lekkers of om nog even te winkelen.....het is tenslotte een reisje met vrouwen.

Miranda vertelt ons dat we nu toch maar rechtstreeks naar de Stuisvogelhouderij in Boerakker gaan anders komen we daar te laat aan. Nou dat valt  mee we komen netjes op tijd aan en we worden vriendelijk ontvangen en uitgenodigd om binnen te komen en in een gezellige ruimte vol met struisvogeleieren en struisvogelverenlampen.....staat de koffie al klaar met een struisvogeleierkoek. We krijgen uitleg over het bedrijf maar helaas gaat er iets mis, de laptop gaat ineens andere dingen doen en zo zie je maar weer, als je denkt dat je alles onder controle hebt het toch mis kan gaan, al snel is het probleem opgelost door de dochter des huizes en gaat alles verder zonder te haperen. We krijgen de vraag of we ook kunnen raden hoeveel struisvogeleierkoeken er uit één ei kunnen worden gebakken.....25..60..85..????? Denk er maar even over na. Het is nu tijd voor de rondleiding maar de dames willen eerst  nog het een en ander van de struisvogel kopen zoals, eieren, plumeaus en andere hebbedingetjes.

Nu wordt het toch echt tijd om naar buiten gaan en het is oppassen geblazen want het zijn gevaarlijke vogels ze zijn beresterk en ze kunnen je verwonden met hun  poten en snavel, gelukkig staan ze achter hoog gaas maar dan nog. We zien hoe een struisvogel een ei legt....niet makkelijk hoor en één van ons mag ze voeren...ook daar is het oppassen geblazen.... na een bedankwoord over de uitleg van de Stuisvogelhouderij  gaan we weer verder om het diner te gebruiken in Wegrestaurant  “In de Klaver” in Niebert.  Het is een heel gezellig restaurant met een zeer vriendelijke bediening en het eten is daar prima...een aanrader voor een ieder die daar in de buurt komt. We stappen voldaan de bus weer in en gaan richting Buinen, Trijntje bedankt Miranda voor de leuke dag en hopen haar volgend jaar weer te kunnen boeken als onze chauffeur.

Wij bedanken onze reiscommissie Trijntje en Gretha ...het was weer een hele gezellige dag.                                                                                                                                                                   Met mijn voeten is het niet goed gekomen, ze doen nog steeds zeer.

Van één ei maakt de bakker 135 eierkoeken...meer weten over de struisvogelhouderij???  kijk bij; ....struisvogelskijken.nl

                                                                         

 

                                  Tineke Peeters