Gevangenisdirecteur Hans Dillerop

Net als bij de bijeenkomst met Anne van Delft zaten we deze keer in een halve circel rond de spreker. Dit maakt de zaal intiemer. We zijn zeer te spreken over deze opstelling.

Henk Dillerop werkte ruim 40 jaar tussen en met ‘zware’ criminelen. Vrijwel dagelijks had hij contact met moordenaars, verkrachters, overvallers  drugshandelaren, fraudeurs en brandstichters. De afgelopen zestien jaar als gevangenisdirecteur en daarvoor ruim vijfentwintig jaar als rechercheur bijzondere zaken en als chef van de criminele inlichtingen dienst.

Henk vertelde boeiende en indringende verhalen over het leven binnen de muren van een gevangenis.
We werden geconfronteerd met de vraag of de gedetineerde vader zijn stervende dochter van zestien mocht bezoeken.

Het antwoord verraste ons maar na de gedegen motivatie was het duidelijk dat er een goede beslissing was genomen. Iedereen kreeg ruimschoots de kans die vraag te stellen die hij of zij altijd al had willen stellen over detentie. Hier werd veel gebruik van gemaakt wat maakte dat het een heel levendige avond was.

Henk opent met zijn verhaal deuren, die iedere dag ook weer dicht gaan….Het iedere keer weer sluiten van deuren heeft grote impact voor ons als ‘leek’. Zo ook de deur waar aan jouw kant geen klink zit……. Je kan er niet zelf meer uit.

Henk is ook dichter en beeldend kunstenaar. Hij droeg een mooi gedicht voor. Na afloop was er gelegenheid om met hem te praten en zijn dichtbundel te kopen.

Meer weten? secretariaatap@hotmail.com