Opera cursus

Datum: 
zaterdag 23 november 2019 10:00
Locatie: 
De Lindehof, Hoogwoud
Beschrijving: 

Voor en na de pauze wordt een opera behandeld van 10.00 - 112.00 uur.

Za. 23-11
Eugen Onegin (Tsjaikovsky) - De Parelvissers (Bizet) 

Het  bovenstaande wordt besproken en fragmenten hieruit ten gehore gebracht; van de uitvoerenden wordt interessante informatie gegeven. 

Eugen Onegin (Tsjaikovsky)
Eugen Onegin wordt als de meest Russische van alle opera’s beschouwd, omdat de sfeer van begin tot eind intrinsiek Russisch is en de personages  ieder op hun eigen wijze volmaakt in overeenstemming zijn met het Russische volkskarakter. Tsjaikovsky zei: ‘Met Eugen Onegin heb ik een intiem drama gecomponeerd dat op conflicten berust die ik zelf van nabij heb ervaren en mij innerlijk hebben beroerd  Dankzij de prachtige muziek, de lokale sfeer  en de identificatie van de componist met de naïeve jonge dichter Lenski groeide Eugen Onegin uit tot de populairste opera van Rusland.

De Parelvissers (Bizet)
De opera Les Pêcheurs de Perles ging in première in 1863 in het Teatre Lyrique in Parijs, maar verdween al snel van het repertoire. Na het succes van Carmen begonnen theaterdirecties plotseling weer belangstelling te tonen voor de exotische opera van Georges Bizet. Het verhaal speelt zich af op Sri Lanka. De vrienden Nadir en Zurga waren ooit allebei verliefd op Leïla en laten dit horen in het wereldberoemde duet uit de Parelvissers. De charmante opera kent prachtige melodieën, hartstochtelijke emoties en mooie orkestrale kleuren