Opera cursus

Datum: 
zaterdag 16 november 2019 10:00
Locatie: 
De Lindehof, Hoogwoud
Beschrijving: 

Voor en na de pauze wordt een opera behandeld van 10.00 - 12.00 uur.

Za. 16-11
Turandot (Puccini) - Pagliacci (Leoncavallo)

Het  bovenstaande wordt besproken en fragmenten hieruit ten gehore gebracht; van de uitvoerenden wordt interessante informatie gegeven. 

Turandot (Puccini)
Op 25 april1926 vond de première van Turandot plaats in de Scala van Milaan. Toen dirigent Arturo Toscanini was aangekomen bij de laatste passage legde hij zijn dirigeerstok neer, richtte zich tot het publiek en zei: ‘Hier eindigt de opera, die door het overlijden van de maestro onvoltooid is gebleven.’ Daarop verliet hij de orkestbak. Het publiek wist niet of het moest applaudisseren, maar toen iemand in de zaal riep: ‘Viva Puccini’, barstte er een oorverdovend  applaus los. De volgende avond werd Turandot gespeeld met het door Alfano voltooide slotduet en in deze vorm begon de opera zijn zegetocht over de wereld. De opera bevat naast spectaculaire scènes ook prachtige muziek en staat regelmatig op het programma van de arena van Verona.  De aria van prins Calaf ’Nessun dorma’ werd wereldberoemd en is door alle grote tenoren gezongen.

Pagliacci (Leoncavallo)
Leoncavallo baseerde zijn opera ‘Pagliacci’ op een incident dat had plaatsgevonden in Montalto in Calabrië, waar zijn vader rechter was. Na de succesvolle première in 1892 in het Teatro dal Verne in Milaan, begon de opera haar zegetocht over de wereld. Een groep rondtrekkende komedianten brengt een bezoek aan een Italiaans dorpje in het jaar 1870. De leider van de groep is getrouwd met Nedda. Hij weet dat zij hem bedriegt en een andere man liefheeft. Hij is de wanhoop ten prooi, maar realiseert zich dat hij moet optreden voor het publiek. Met een gebroken hart trekt hij zijn narrenpak aan en zingt de beroemde aria ‘Vesti la giubba’. De toneelsituatie lijkt zoveel op de werkelijkheid dat Canio voortdurend uit zijn rol valt en de naam van de werkelijke minnaar te weten wil komen. Nedda wijst hem erop dat hij Paljas is, maar Canio wil hier niets van weten ‘No pagliaccio non son’.