Opera cursus

Datum: 
zaterdag 9 november 2019 10:00
Locatie: 
De Lindehof, Hoogwoud
Beschrijving: 

Voor en na de pauze wordt een opera behandeld van 10.00 - 12.00 uur.

Za. 09-11
Carmen (Bizet) - Die Zauberflöte (Mozart)

Het  bovenstaande wordt besproken en fragmenten hieruit ten gehore gebracht; van de uitvoerenden wordt interessante informatie gegeven. 

Carmen (Bizet)
Tegenwoordig heeft Carmen de reputatie de meest gespeelde opera ter wereld te zijn. Nietzsche schreef: ‘Dit is muziek die mij volmaakt voorkomt: wreed, exquis, vervuld van fatalisme, vol, warm en overtuigend. Het is de triomf van de mediterrane cultuur in de muziek.’  Carmen is vooral grandioos theater. De opera is een goudmijn voor musici en tegelijk een gegarandeerd succes bij het publiek. Het werk heeft deze status te danken aan een zeldzaam evenwicht tussen musicus en dramaturg in Bizet.

Die Zauberflöte (Mozart)
Nooit eerder heeft een dramawerk enige natie zo’n algemeen geluk bezorgd als Mozarts onsterfelijke opera Die Zauberflöte, schreef men al in 1794 in de krant en dat geldt ook vandaag de dag nog. Het komische verhaal bevat ook serieuze elementen met een diepere betekenis. Maar het was vooral de prachtige muziek die ervoor gezorgd heeft dat de opera nog steeds zeer geliefd  is en overal wordt uitgevoerd.