Opera cursus

Datum: 
zaterdag 2 november 2019 10:00
Locatie: 
De Lindehof, Hoogwoud
Beschrijving: 

Voor en na de pauze wordt een opera behandeld van 10.00 - 12.00 uur.

Za. 02-11 
Ernani (Verdi ) - La Fille du Régiment (Donizetti)

Het  bovenstaande wordt besproken en fragmenten hieruit ten gehore gebracht; van de uitvoerenden wordt interessante informatie gegeven. 

Ernani (Verdi)
De opera is gebaseerd op een verhaal van de Franse schrijver Victor Hugo en ging op 9 maart 1844 in première. Het succes maakte Verdi tot de belangrijkste Italiaanse operacomponist en bracht hem internationale erkenning.
De muzikale rijkdom, het verhaal en de onuitputtelijke stroom melodieën laten ook de hedendaagse luisteraar niet onberoerd. De grote koorwerken brachten het publiek in Verdi’s tijd tot groot enthousiasme en klinken heden ten dage nog steeds indrukwekkend.

La Fille du Régiment (Donizetti)
Donizetti’s opera ‘La Fille du Regiment’ kan als de voorloper van de operette worden beschouwd. Het is een volksstuk met gesproken dialogen en de nodige humor. Het contrast tussen het soldatenleven en het leven van de aristocratie wordt uiterst knap  uitgebeeld. Na de succesvolle première op 11 februari 1840 in Parijs volgden er nog 600 voorstellingen in de Opera Comique in Parijs. De rollen van Tonio en Marie waren geliefd bij beroemde zangers en ook Luciano Pavarotti en Joan Sutherland maakten er furore mee,