Donderdag Afdelingsavonden

2020

Donderdagavond 17 september jl.
De eerste ledenavond sinds maart was een heel andere opzet, toch mochten wij 23 leden ontvangen voor de in coronaproof opgestelde zaal.
Het vraagt wat aanpassingen, bekend was ook welke dames er aan­wezig zouden zijn. Even ergens spontaan naar toe gaan is bijna niet meer ­mogelijk, men dient zich vooraf aan te melden.
De avond werd verzorgd door theatermaakster Nicole Kovacs met het programma ‘de toiletjuffrouw’, met recht een avond ontspannen, lachen en gezelligheid.
Hoe brachten we vroeger voor de televisie de zaterdagavonden door?
Gezellig met elkaar en doppinda’s op tafel, zo gezegd zo gedaan, een ieder kreeg een krant voor zich en doppinda’s.
Hilariteit met veel interactie van de aanwezige dames, al met al gingen de dames lachend naar huis. Het had een ieder goed gedaan even een avondje weg te gaan in deze vreemde tijd.

16 januari
Onze eerste ledenavond van 2020. Menno Gaastra, dermatoloog van Centrum Oosterwal was onze gastspreker.
Het was een zeer boeiende avond, waarin wij geïnformeerd werden over huidaandoeningen, melanomen en carcinomen etc., hoe herkennen wij deze afwijkingen en wat is de behandeling.
Menno was een vlotte spreker die de dingen bij de naam noemde die af en toe best confronterend waren.
Zeker een leerzame interessante avond.
Een belangrijke tip: controleer je huid regelmatig op onrustige (bruine) plekken en ga op tijd naar de dokter! Geniet van de zon, maar bescherm jezelf en goed smeren was zijn advies. Alle aanwezigen mochten na afloop een goodiebag mee­nemen met informatie.
We mochten deze avond 44 leden verwelkomen en 3 gasten.
- Foto's: Marjan Hofland-Kas
 

===================================

2019

21 november
Theo Rekelhof, beroepsvisser uit Kudelstaart, heeft ons op ludieke wijze vertelt over de binnenvisserij op de Westeinderplassen met name over de palingvisserij. Het was boeiend en interessant, een presentatie vol humor. Na afloop werden wij getrakteerd op een heerlijk toastje paling. Met een pakje paling in de tas en een glimlach op ieders gezicht gingen wij weer huiswaarts. Het was een bijzonder geslaagde avond. 

19 september
Na de zomerperiode zijn we gestart met onze eerste afdelingsavond welke in het teken stond van Toon Hermans.
Dorinde Smit-Duyzendkunst gaf een presentatie over deze man, wij konden ge­nie­ten van zijn liedjes maar ook gebeurtenissen in zijn leven. Toon was niet alleen zanger maar ook conferencier, verteller, schilder en dichter.
Jammer was het dat de geluidsinstallatie het een beetje liet afweten maar Dorinde ging daar creatief mee om en wist de aandacht van een ieder vast te houden.
Wij mochten deze avond 50 leden welkom heten waaronder 5 gasten, wij kunnen terugkijken op een geslaagde avond.

21 maart
Mevrouw Ellis Jansen en de heer Willem Janssen uit Oost Knollendam, geven een presentatie: 'Twee jaar fietsen voor een kopje koffie' bij haar broer in Australië. Het begon met een grapje maar ze hebben de knoop doorgehakt en de banden opgepompt.
- Foto's: Marjan Hofland
 

21 februari
Lezing over Trien de Haan.
Na de pauze was het woord aan Bart Lankester, hij vertelde over het leven van Trien de Haan-Zwagerman zij was een zeer strijdbare vrouw op veel ­gebieden. Bart vertelde er boeiend over en wist de aandacht van alle aanwezigen vast te houden tot het laatst aan toe.
- Foto's: Lieske
 

15 januari
Antoon Verwer was onze gastspreker. Hij heeft in Hoogwoud het bewustwordingscentrum ‘Het Inzicht’. Zijn motto is: De beste investering doen, is in jezelf investeren.
Waar zit de voordeur van ons lichaam? Dat was de eerste vraag van Antoon aan de aanwezigen. Zijn we ons daarvan bewust en kunnen wij de stroming in ons lichaam voelen en ontspannen zijn. Voel je ­lichaam... Hij vertelde er rustig en intensief over.
Na de pauze liet hij ons vele prachtige geluiden van de klankschalen en gongs horen, daarbij zong hij een mantra, wij konden onze aandacht daarop richten en in het moment zijn.
Een enerverende en bijzondere avond om dit eens te ervaren.
Deze avond mochten wij 5 gasten verwelkomen en hopen dat zij ook lid worden van onze vereniging.
Gasten zijn altijd welkom op onze afdelingsavond.

Foto's: Thea Swier

====================================

2018

Donderdag Afdelingsavond 15 november
Eugenie Herlaar hield een presentatie over haar reis door Buthan voor onze afdeling.
Buthan is een koninkrijk, met een opvallend blije en tevreden bevolking, gelegen aan de voet van de Himalaya. Dit land is nu opengesteld voor toeristen met besteding van een 250 euro per dag.
De presentatie nam ons mee door het land, naar bevolkingsgroepen en prachtige uitzichten.
Eugenie kan boeiend en duidelijk vertellen, daarbij toonde zij onze mooie foto's, zeker een interessante avond voor de aanwezige dames en gasten.  Groet Ina 
Foto's: Thea Swier
 

Donderdag Afdelingsavond 13 september,
onze 1ste verenigingsavond na de zomerstop,
mochten wij weer vele dames begroeten. Deze avond gaf Trudy van Diepen een presentatie over kruiden en de geneeskrachtige werking hiervan. Verschillende dames gaven blijk van herkenning van gebruik van bepaalde kruiden. Wilt u verdere informatie of artikelen kopen, zie  https://www.kruidenvrouw.nl of email: info@kruidenvrouw.nl
Een boeiende, leerzame avond.

Donderdag afdelingsavond 15 maart
Aan het begin van deze avond, kreeg Truus de Vries even het woord en zij verraste samen met Ans Klomp het Bestuur met een prachtige bos tulpen, als dank voor het vele werk betreffende de enquête en de extra ledenvergadering alsmede het verloop hiervan.
Dank jullie wel dames deze geste werd zeer gewaardeerd door het Bestuur.
Vervolgens kreeg Riet de Zeeuw even het woord. Zij had een idee om de kas van de vereniging te spekken en zij vroeg de leden om de ­aluminium cupjes van de waxinelichtjes te sparen deze zijn namelijk geld waard. Een leuk initiatief vanuit de leden waar u allen aan kunt meewerken, het gespaarde inleveren in september bij Riet.

Mary Schoon gaf een presentatie.
Zij liet ons kennis maken met haar boeken en vertelde op zeer ­enthousiaste wijze hoe zij begonnen was met schrijven.
Het was ­boeiend, zij is een sprankelende verhalenverteller, een ieder luisterde geconcentreerd.
Na de pauze had zij zich in 160 jaar oude West-Friese kledij gestoken. Er werd een kwis gehouden over bekende plaatsen, gezegdes en ­gebouwen in West-Friesland. Hier werd dan ook enthousiast aan meegedaan. Drie dames konden met een prijs huiswaarts keren.
Een zeer geslaagde avond.
 

Donderdag afdelingsavond 18 januari
De eerste ledenavond van 2018 zijn wij met veel enthousiasme begonnen. Dhr. Ruud Meulenbroek, natuurkundig therapeut en drogist in Obdam, gaf een presentatie over gezondheid, onze manier van leven en het gebruik van supplementen.
Een heel interessante avond, er werd ons duidelijk gemaakt hoe we door gebruik en werking van de juiste basisvitamines en supplementen ons beter kunnen voelen en functioneren. Het was zeer geslaagd en we mochten 50 leden ontvangen en 3 gasten verwelkomen.
- Foto's: Thea

------------------------------------------------------------------

2017 

Donderdagavond 16 november
Ledenavond donderdag 16 november gaf Tjalling James een presentatie over zijn trekking rond de Anna Purna in Nepal. Een boeiend ­verteller, hij toonde heel mooie filmbeelden van de bergpieken in de Himalaya, de vogels en de vlinders. Zeer indrukwekkend, het geheel werd ondersteund door prachtige muziek.

We kunnen terugkijken op een geslaagde avond met een groot aantal leden. Wij hebben deze avond 7 gasten mogen verwelkomen.
Foto's: Thea Swier
 

Donderdagavond 21 september
Het nieuwe seizoen is weer van start gegaan.
Voorzitster Lineke Dijkstra heette de goed gevulde zaal van harte welkom. Naast de mededelingen moest zij helaas ook Trudy van Diepen verontschuldigen. Zij zou ons meer vertellen over geneeskrachtige kruiden. Gelukkig werd mevr. Corrie van Os-Nijboer bereid gevonden onze avond in te vullen met een dia-presentatie over het ontstaan van het Koningshuis met als titel: Van Willem 1 tot Willem Alexander.

Heel bevlogen vertelde zij veel over de vroege geschiedenis. We kregen ook gelegenheid naar een kleine tentoonstelling van haar 'Oranje verzameling' te kijken.
Een leerzame avond!
Foto's: Marjan 

Donderdagavond 16 maart 
Het zal je maar treffen.... word je wakker en is je zicht veranderd. Na de route huisarts, oogarts in regionaal ziekenhuis naar het AMC werd de diagnose al snel duidelijk: ziekte van Leber. Een erfelijke oogziekte en onomkeerbaar. Dit is Marian Doets 8 jaar geleden op 58 jarige leeftijd overkomen.
Ze herpakte zich vrij snel en ging naar Apeldoorn waar een gespecialiseerd revalidatiecentrum is: het Loo-erf. Hier leerde zij omgaan met haar beperking, de vele hulpmiddelen te gebruiken en hier werd haar zelfvertrouwen gegeven.
Op onze Vrouwen van Nu avond maakten wij kennis met haar en boeide zij ons met haar ervaringen en de strijd om zelfstandig te kunnen functioneren uiteraard met hulpmiddelen maar ook haar man Kees en vriendin/chauffeuse Marrie. Zij leerde op een andere manier te genieten van de natuur en van vakantie houden.

Na de pauze mochten wij zelf ervaren hoe het is om geen zicht te hebben. Zes opdrachten werden heel enthousiast gedaan. Lopen met blinddoek en stok, ruiken en voelen, tekenen en braille tekens ‘lezen'.
Deze hele leerzame avond was een succes en we bedanken Marian hartelijk dat we een kijkje konden nemen in een wereld zonder zicht.               Marjan
- Foto's Marjan Hofland


Donderdagavond 16 februari Jaarvergadering

• De jubilarissen die we in het zonnetje gezet hebben:
- Alie Appel was 50 jaar lid en ontving het ‘speldje’
  en bloemen.
- Marie Plas, Geer Rooker en Hennie Langedijk
   waren 60 jaar lid en ook voor hen bloemen.
- Greet Le Mair, organiseert zowel de kunst-  
  geschiedenis als de opera­­cursussen en werd voor
  haar inzet hartelijk bedankt met een prachtige bos
  bloemen.

• De kascommissie bestaande uit: Klazien Bobeldijk en Margreet Kraaij hebben de financiële administratie gecontroleerd van onze penningmeester Stefanie Frerichs en alles was keurig voor elkaar.
Klazien Bobeldijk was aftredend en werd eveneens beloond met ­bloemen voor haar inzet .

• Lief en Leed:
Nel Helder, Karin van Balgooy zijn ziek, wij wensen hen veel sterkte en Pop Bakker veel sterkte bij je herstel.

• Verstriade:
In de rondvraag zegt Ria Roozendaal de ze alle bonnen van de afgelopen tijd heeft ingeleverd. Omdat ze nu zo goed als geen bonnen meer binnenkrijgt, werd er in de vergadering besloten ermee te stoppen.
Ria wordt hartelijk bedankt en krijgt een bloemetje.

• Optreden ‘Zus en Zo’
Na een snelle jaarvergadering, geen vragen of opmerkingen, hadden we het ­optreden van de dames Groenewoud (ZUS) en Marijke Don (ZO).
Zij hadden een cabaretprogramma samengesteld met sketches en liedjes over de vrouwen van toen en de ontwikkeling van vrouwen naar nu. Het was genieten, goede teksten en prachtig gezongen.
Wij kunnen terugkijken op een zeer geslaagd optreden.
 

Donderdagavond 19 januari
Allereerst kijken we terug op een gezellige avond die werd verzorgd door het schrijverscollectief 'Sprank’ met hun programma Oorwarmers.
4 heren uit St.Pancras die ons voorlazen uit eigen werk. Fabels en verhalen in een eigengemaakt decor. Opvallend de aandachtige dames, die luisterden naar de boeiende verhalen, het was lang geleden voor velen dat er een ­verhaal verteld of voorgelezen werd.
De heren hadden ook boeken mee, die door ons konden worden gekocht.
Na afloop werden er 3 loten getrokken en de gelukkigen waren Klazien ­Bobeldijk, Agaath Keeman en Antonet Strooper! Zij kregen een boekje aangeboden.