Wind mee of tegen? Door Margreet Oostenbrink

Blog van Margreet Oostenbrink, landelijk voorzitter Vrouwen van Nu

Wind in de rug of wind tegen?

Ik ben dol op fietsen, lekker hard of soms gewoon relaxed genietend van de omgeving. Soms alleen, soms met anderen. Een ideale manier om je hoofd leeg te maken, je gedachten te ordenen en fris en fit weer thuis aan te komen. Tuurlijk houd je je (meestal) netjes aan de regels van het fietspad en de stoplichten en zorg je voor de bel en het licht op de fiets, maar toch en vooral overheerst, dat vrije gevoel, lekker zelf aan het stuur. Wij vinden het als Nederlanders heel gewoon om te fietsen, maar voor veel buitenlanders en nieuwe medelanders is het een raar fenomeen. Jezelf op twee wiebelende wielen, verbonden door een stukje ijzer, kunnen voortbewegen door notabene zelf te trappen en met een ijzeren staaf er richting aan te geven. Een fiets hoort bij ons, onze cultuur van doe maar gewoon dan doe je gek genoeg en een cultuur van soberheid en praktisch handelen.

Zelfs in onze fietscultuur is inmiddels van alles geslopen van de thema’s van onze tijd, het individualisme, milieu en duurzaamheid en de vergrijzing, digitalisering. Vind de meest hippe of stoere fiets waar je je mee kunt onderscheiden, je kunt een fiets laten maken naar je eigen ontwerp, fietsen van bamboe of andere duurzame materialen, variatie te kust en te keur. En wat dacht je van de elektrische fietsen, fietsen met een motortje als antwoord op de vergrijzing. Inmiddels heeft deze elektrische fiets ook het imago van snelheid en gemak en is “hip”. Zo stuiven veel jongere mensen op een geavanceerd exemplaar naar het werk en moet je voor bepaalde soort fietsen inmiddels al een kentekenbewijs aanvragen.

Ontwikkelingen staan niet stil. De fietsindustrie heeft de wind in de rug, zo lijkt het en tegelijkertijd als we eerlijk zijn, ze moesten en moeten wel innoveren en veranderen anders is er geen brood meer in te verdienen. Hadden ze nog niet zo lang geleden niet eerst juist de wind vol op de kop?

 

Ik gebruik het fietsen zelf graag als symboliek. Als voorbeeld voor een voor ons heel herkenbare industrie die zich weet aan te passen aan de veranderende context. En ook als symboliek voor activiteit en verantwoordelijkheid nemen, voor eigenheid en keuzes maken. Je fietst zelf en toch ga je bewust soms ook samen. Fietsend om af en toe snelheid te maken, en ook te blijven genieten van dat wat er is. Nieuwe routes wellicht, met input ook van anderen en van onszelf om een nieuwe weg te gaan vinden. Hier in Nederland gebeurt het nogal eens dat je de wind flink tegen kunt hebben, zo gaat het ook voor een mens of voor een bedrijf of instituut. Als je de wind mee hebt of hebt ontdekt hoe je kunt profiteren van de wind, denk aan het samen rijden in een peloton dan vlieg je vooruit en profiteer je van de kracht van samen. In alle gevallen blijft het alert reageren op de omstandigheden en context. En ja soms moet je zelf echt even stevig op de pedalen. Hoe is dat eigenlijk voor onze vereniging, hebben we in jouw perceptie de wind mee of de wind tegen. Zijn verenigingen nog van deze tijd of is er juist in een wereld waarin steeds meer individualiteit en diversiteit behoefte aan weer verbinden en samen doen en delen? Hoe geef je dat dan vorm, hoe kun je jezelf als vereniging zo wendbaar maken dat je profiteert van de wind?

 

Vrouwen van Nu als grootste vrouwenorganisatie in Nederland wordt gedragen door de vrouw van nu zelf aan het stuur. Zelfbewust, zelf kunnen kiezen, voor wat je wilt en hoe je het wilt, vanuit welke diverse achtergrond je ook komt, jong, ouder, senior, etnisch, van welke opleiding of uit welke stad of plaats. We willen die diversiteit in onze vertegenwoordiging ook herkennen, vanuit onze roots verbinden we nog niet vanzelf in die diverse samenleving waar we momenteel in leven.  In onze openheid en diversiteit in het land liggen de mogelijkheden om andere vrouwen in ons landelijk netwerk of lokaal aan te laten sluiten. De kracht van samen, ons motto van 2017 als vrouw van nu betekent kiezen door die zelfsturende “ik” voor een verband van samen, in diverse en eigentijdse vormen. Op welk gebied is dat samen dan van belang? Niet vanzelfsprekend fietsen we allemaal op dezelfde fietsen, kiezen we dezelfde snelheid of hetzelfde pad. Waar stapt die “ik” dan op  en waarvoor stapt die ik in? Dat je in dat samen juist soms snelheid kunt creëren of elkaar uit de wind kunt houden is evident, laten we dat dan wel zien op de juiste gebieden?

Als we praten over het feit dat we leven in een tijdperk van verandering (lees onder andere eens de visie van prof. Jan Rotmans) waarin een kanteling plaatsvindt op meerdere vlakken dan betekent het ook dat we als vereniging ons hier zelf goed ‘de nieren moeten proeven’ zoals het zo mooi heet. Enerzijds terug naar wat we willen zijn en direct vooruit naar wat we kunnen zijn. Dat we dit ook ophalen buiten ons, spreekt voor zich. Innoveren gaat eigenlijk zelden alleen van binnenuit. Jezelf opnieuw uitvinden, dat is geen sinecure. Toch gaan we het aan. Ga ik het mee aan. Het is maar hoe je kijkt of je ervaart dat je de wind mee of tegen hebt. Daarin kunnen we zeker wat leren van de zeilers, die weten dat ze de wind niet kunnen beïnvloeden, wel de stand van de zeilen.

De uitspraak “alleen reis je misschien sneller, maar samen kom je verder” geeft voor mij aan dat er tijd nodig is om een vereniging die al 85 jaar bestaat ook een vorm te vinden voor nu en de toekomst. In de symboliek blijvend van het fietsen ben ik nieuwsgierig naar het nieuwe (fietspaden-) netwerk wat we gaan maken, waar we het mogelijk maken voor Vrouwen van Nu, nu al lid of toekomstig lid om op te stappen waar je maar wilt en ook te kiezen voor je eigen snelheid, je eigen gezelschap en je eigen vervoermiddel. Waar we gaan leren profiteren van de wind en daardoor vermogen, snelheid en kracht en impact, kunnen laten zien.

Het is mooi om dat fit-zijn voor de toekomst samen te creëren. Vrouwen van Nu in de juiste shape voor de toekomst brengen. Hoe die er precies uit gaat zien, dat weten we nog niet. Ik stap er wel graag voor op, met goed gemoed en vol energie en ga onderweg, samen met de huidige Vrouwen van Nu en vrouwen die voelen en zien dat een nieuw Vrouwen van Nu ook hen kan passen.

Als muzikale inspiratie omdat het een mooie ontdekkingstocht is en het de kunst is te genieten van de reis luister eens naar het prachtige ‘Op fietse’ van SKIK.