Water niet vanzelfsprekend

Stel, u draait de kraan open en er komt alleen een klein straaltje bruinroestig water uit. U belt direct het waterleidingbedrijf om te vragen wat er aan de hand is. Als u dan het antwoord krijgt: ‘ Helaas, er is een storing en we weten niet wanneer we weer water kunnen leveren”, zult u een snel naar de winkel gaan om mineraal water te kopen. Echter dat doet de hele buurt ook en weldra is het water uitverkocht. Wassen, koken en douchen is er even niet meer bij. Ondertussen heeft u ook een probleem met de toilet, want geen water betekent ook dat ons rioleringssysteem niet werkt. Kortom u zit binnen een dag letterlijk en figuurlijk in de stront.

Gelukkig kunnen wij vertrouwen op onze nutsbedrijven, de zeldzame storingen  lossen zij meestal binnen een overzichtelijk tijdsbestek op. Echter heel veel wereldburgers hebben geen toegang tot schoon en gezond drinkwater, en velen hebben ook geen wc of douche tot hun beschikking. Met name vrouwen ondervinden in hun zorgtaken voor opvoeding en huishouding hiervan de grootste lasten.

Zoals hierboven opgemerkt is water toch niet zo vanzelfsprekend is als we denken.  Schaarste, vervuiling en verdeling ervan raakt ons wereldwijd. Daarom is in 1992 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen om in alle lidstaten vanaf 1993 ieder jaar 22 maart tot Wereldwaterdag uit te roepen.

Vrouwen van NU werkt samen binnen het Women for Water Partnership (WfWP). Leden van WfWP zijn wereldwijd bij diverse manifestaties aanwezig en vragen aandacht om bij de waterproblematiek vooral mét de vrouwen rond de tafel te gaan zitten en hen te betrekken bij het zoeken naar oplossingen.

Water is een mensenrecht

De internationale gemeenschap heeft sinds 2002 het recht op water erkend als een mensenrecht. Twee derde van het aardoppervlak bestaat uit water, maar slechts 1% daarvan is drinkwater. Toch is dat ruim voldoende voor de waterbehoeften, inclusief die voor koken en sanitaire voorzieningen, van alle mensen op aarde.

Marjon Verkleij-Lemmers
Vrouw van Nu en vertegenwoordiger voor WfWP